The Diary of a Teenage Girl

Det finns många filmer om tonåringar som tar klivet in i vuxenlivet men i denna genren sticker The Diary of a Teenage Girl ut ur mängden. Filmen handlar om en tonårstjej, en ung kvinna som utforskar sig själv och sin sexualitet. En berättelse som provocerar och går sin egen väg, en historia som berör och engagerar. Välkommen till 70-talets San Francisco men framförallt välkommen in i huvudet på tonåringen Minnie.

 dtg1

I The Diary of a Teenage Girl får vi följa tonårstjejen Minnie (Bel Powley) i San Francisco på 1970-talet. Hon är femton år gammal, skoltrött och drömmer om att bli en serietecknare. Minnie lever tillsammans med sin mamma Charlotte (Kristen Wiig) och sin syster Gretel (Abby Wait). Vardagen vänds uppochned när Minnie inleder ett förhållande med sin mammas pojkvän Monroe (Alexander Skarsgård). Berättelsen är baserad på en bok med samma titel som filmen, skriven av författaren Pheobe Gloeckner. En bok som till viss del är baserad på författarinnans egen uppväxt. Filmen innehåller en kul referens till det klassiska verket Räddaren i nöden av författaren J.D. Salinger. I skolan håller nämligen Minnie på att läsa och analysera Salingers bok, en berättelse som i sig också till viss del anses vara självupplevd av sin författare. Skillnaden är att i Salingers bok så är huvudkaraktären en kille och berättelsen utspelar sig i 40-talets New york. Referensen är smal men småkul eftersom det är två berättelser som på grund av sina likheter har fått utstå en del jämförelser sedan Gloeckners bok släpptes 2002.

dtg2

Bokens historia likt filmens berättas genom ett dagboksformat varvat med illustrationer. Skillnaden är att i filmen förs berättelsen framåt genom skådespelarens högläsning av karaktärens egna tankar. Utöver detta så spelar Minnie även in en ljuddagbok på kassettband som hon sedan förvarar under sängen. Kopplingen till bokens illustrationer görs genom tecknade animationer som vävs in i filmen och förstärker huvudkaraktärens tankar. Berättelsen om en tonåring som tar klivet in i vuxenlivet och utforskar sin sexualitet är i sig inget nytt men greppet som denna filmen tar är något annorlunda. Vi tittare presenteras med en massa moraliskt tveksamma beslut utan att filmen tydligt förankrar några värderingar i dem. Istället får vi uppleva världen genom Minnies ögon samt alla de beslut denna 15-åring tar. Det är uppfriskande med en film som inte tvingar på sina tittare vad som är rätt eller fel även om filmens huvudkaraktär kanske inte alltid tar de bästa besluten. Regissören Marielle Heller har lyckats skapa en imponerande debutfilm som hon dessutom har skrivit manuset till.

dtg3

Filmens stjärna är Bel Powley, en skådespelerska jag själv har stött på få gånger tidigare. En 23-årig brittisk skådespelerska som tidigare främst medverkat i tv-serier. Efter denna rollprestation kommer vi troligtvis att få se mer av den unga skådespelartalang framöver. I The Diary of a Teenage Girl är det utan tvekan Bel Powley som lyser starkast i rollen som denna films något annorlunda huvudkaraktär. Minnies nyfikenhet, skörhet och ungdomlighet strålar starkt igenom och som åskådare tvekar jag aldrig på att Powley verkligen är tonåringen Minnie. Kemin mellan Minnie och Alexander Skarsgårds Monroe är stark även om jag inte tycker att Skarsgård gör sin starkaste insats i karriären. Kristen Wiigs insats som den drogmissbrukande mamman Charlotte är snäppet vassare, en karaktär som har en oerhört komplicerad relation till sina döttrar. Lillasystern Gretel framstår som den enda riktigt vuxna individen i filmen trots att hon är yngst. Abby Wait spelar denna lillasyster pricksäkert och framstår som både klok och lillgammal.

dtg4

The Diary of a Teenage Girl är en uppfriskande film som sticker ut ur mängden. En historia som med fel skådespelare och regissör hade kunnat bli rentav obehaglig att titta på. En 35-årig man som har en relation med en 15-årig är i allra högsta grad tabubelagt och hade i en ren Hollywoodproduktion troligtvis avslutats med att mannen hamnar i fängelse, en tanke som egentligen slog mig först när eftertexten börjat rulla. Istället har Marielle Heller skapat en film som håller sig utanför ramen för vad man förväntar sig som gång på gång levererar. Tillsammans med Bel Powleys starka rollprestation blir det en film som jag kommer att minnas när detta filmåret summeras. Trots sin svärta är detta en film som gör en glad för den ger en röst åt den unga starka Minnie som gör precis vad hon vill.

Fotnot: Filmen släpps på fredag, den 4 december.

Det finns många filmer om tonåringar som tar klivet in i vuxenlivet men i denna genren sticker The Diary of a Teenage Girl ut ur mängden. Filmen handlar om en tonårstjej, en ung kvinna som utforskar sig själv och sin sexualitet. En berättelse som provocerar och går sin egen väg, en historia som berör och engagerar. Välkommen till 70-talets San Francisco men framförallt välkommen in i huvudet på tonåringen Minnie.   I The Diary of a Teenage Girl får vi följa tonårstjejen Minnie (Bel Powley) i San Francisco på 1970-talet. Hon är femton år gammal, skoltrött och drömmer om att…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.