The Diary of a Teenage Girl

diary-of-a-teenage-girl-02The Diary of a Teenage Girl är Marielle Hellers debutregi baserad på serieromanen med samma namn. Den blev starkt hyllad när den kom och vann priser på flera festivaler. Så det var med en del förväntningar jag satte mig ner för att se filmen.

Året är 1976 och platsen San Francisco. 15-åriga Minnie har precis förlorat oskulden, till den 20 år äldre Monroe som dessutom är hennes mammas pojkvän. Minnie är osäker och har dåligt självförtroende så när hormonerna rusar i hennes kropp känns Monroe som ett bra alternativ ifall hon aldrig mer träffar någon att ha sex med. Efter denna frigörelse får vi följa henne genom hennes första staplande steg i in vuxenlivet och allt vad det innebär i ett sexuellt frigjort och drogliberalt 70-tal.diary-of-a-teenage-girl-04

The Diary of a Teenage Girl är den typ av film som kritiker oftast älskar och biopubliken kan ha svårare för. Vilket är synd för här finns en intressant historia att berätta. En historia som inte har de vanliga klichéerna kring tonårstjejer och sex. Detta är en ärlig film som visar upp hur det kunde vara att växa som tjej på 70-talet men den visar också en ung kvinna som inte är ett offer. Minnie är en person som tar för sig av livet, ibland lite för mycket men lär sig av sina misstag och är orädd att göra fler. Det är också en film som inte moraliserar. Att Minnie har sex med en betydligt äldre person porträtteras på ett uppriktigt och ärligt sätt. Monroe utnyttjar visserligen henne men det är för att Minnie vill att han skall göra det. Hon åtrår honom på ett sätt som bara en ungdom kan göra och kastar sig gladeligen i hans armar. När han försöker avbryta förhållande är det Minnie som ser till att de fortsätter att vara tillsammans.

Det är en uppfriskande syn på kvinnor och deras sexuella ställning. Och på liknande sätt hanterar regissören frågor som droger, prostitution etc. Det är aldrig moraliserande utan visas med en äkthet och skärpa som man sällan ser i film idag. I slutändan så får Minnie stå för de konsekvenser som hennes val leder henne till och filmen visar dessa utan att ta ställning. Det är vi som tittare som får avgöra vad vi känner inför dessa val. Sedan bör det påpekas att denna film innehåller rätt så mycket naket, det liggs en hel del i filmen och vi får se rätt så många könsorgan och bröst. Även om jag tycker att detta är en bra skildring av tonåren så är det något man bör ha i åtanke innan man slår sig ner i soffan med sina tonårsbarn för att se filmen.diary-of-a-teenage-girl-03

Bel Powley spelar huvudrollen som Minnie och gör det på ett utmärkt sätt. Hon lyckas med att framställa Minnie som både oskuldsfull och samtidigt en person som har tagit sina första steg in i vuxenlivet. Alexander Skarsgård är minst lika bra som Monroe, lätt alkoholiserad bimbo med ett gott hjärta. Han har inte sex med Minnie för att utnyttja henne utan för att han faktiskt dras till henne. Sedan har vi Kristen Wiig som Minnies mamma, en person som gift sig rikt och nu lever på sina skilsmässopengar och spenderar mer tid att festa än att gå till jobbet. Inte den bästa förebilden för Minnie.

The Diary of a Teenage Girl är en ärlig och uppfriskande bild av hur det är att vara en ung kvinna och försöka ta sina första kliv in i vuxenlivet. Kanske inte den roliga komedi som den framställs som utan mer en lättsam men allvarlig dramakomedi.

The Diary of a Teenage Girl är Marielle Hellers debutregi baserad på serieromanen med samma namn. Den blev starkt hyllad när den kom och vann priser på flera festivaler. Så det var med en del förväntningar jag satte mig ner för att se filmen. Året är 1976 och platsen San Francisco. 15-åriga Minnie har precis förlorat oskulden, till den 20 år äldre Monroe som dessutom är hennes mammas pojkvän. Minnie är osäker och har dåligt självförtroende så när hormonerna rusar i hennes kropp känns Monroe som ett bra alternativ ifall hon aldrig mer träffar någon att ha sex med. Efter…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.