The Death and return of Superman

DC Comics har haft många klassiska historier men få skakade om hela serieuniversumet som The Death of Superman. Bara tanken på att Superman skulle kunna dö är svindlande. Än mer att förlaget faktiskt skulle våga göra detta. Men 1993 så skedde detta. Och nu är det dags för den andra filmen om denna händelse. Superman: Doomsday var första gången men nu kommer en film i DCAMU.

I Metropolis har Superman fullt upp med skurkar som har fått tag på Apokolips teknologi efter Justice League krig med Darkseid. Samtidigt har hans alter ego Clark Kent en relation med Louis Lane men vågar inte berätta att han är Superman i rädsla att förstöra vad de har på gång. Mitt i allt detta sker ett meteoritnedslag i Atlanten som förstör rymdskeppet Excalibur där Hank Hensaw och hans fru befinner sig. Lex Luthor skickar ut en expedition för att hitta meteoriten i hopp om att få tag på teknologi som kan besegra Superman. Men väl där finner de bara döda atalantier och något stort och aggressivt. Som är på väg mot Metropolis. Någon som till och med är en match för Superman.

Detta är inte en film utan två som i Sverige har blivit en. Så här får vi ett episkt maraton på 166 minuter animerad film. Historien följer serien mer eller mindre även om den utspelar sig i samma universum som både Batman: Hush och Wonder Woman: Bloodlines. Denna film utspelar sig dock före båda dessa och kan ses som en helt fristående film också. Vad som är kul är att DC vågar testa lite nya saker i DCAMU, de väljer inte alltid den säkra vägen att gå utan är villiga att ta chanser och risker. Detta är definitivt inte en barnfilm. Den har ganska vuxna teman och en hel del våld och blod. Det är som att bolaget insett vilka som kommer att köpa och se denna film och anpassat det hela därefter.

Tidigare filmer har varit lite varierande i kvalité och detta är den första som jag känner att allting sitter i. Bra manus, bra röstskådespelare, bra fart genom hela filmen. För att vara nästan tre timmar lång gick tiden ovanligt fort och jag hade aldrig tråkig i soffan. Nu är jag visserligen ett stort fan av serien men jag tror att de flesta som gillar superhjältar och animerade filmer kommer att tycka att det här är både underhållande och bra. Gillar du Superman är detta verkligen en animerad film för dig.

DC Comics har haft många klassiska historier men få skakade om hela serieuniversumet som The Death of Superman. Bara tanken på att Superman skulle kunna dö är svindlande. Än mer att förlaget faktiskt skulle våga göra detta. Men 1993 så skedde detta. Och nu är det dags för den andra filmen om denna händelse. Superman: Doomsday var första gången men nu kommer en film i DCAMU. I Metropolis har Superman fullt upp med skurkar som har fått tag på Apokolips teknologi efter Justice League krig med Darkseid. Samtidigt har hans alter ego Clark Kent en relation med Louis Lane men…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.