The Dark Knight Rises (4K UHD)

I Nolans avslutande del i hans Batman-trilogi möter vi en sargad Bruce Wayne som tappat tron till både Batman och sig själv. När hans till styrkan sett starkaste motståndare någonsin invaderar Gotham med sina soldater ser Bruce ingen annan utväg än att svida om till Batman-kostymen en sista gång.

Åtta år har gått sedan Harvey Dent, Gothams vita riddare, mördades. Batman tog på sig skulden i tron att Dent var den symbolen för rättvisa Gotham behövde snarare än Batman. Den vita kontra den mörka riddaren. Fram till filmens början har hundratals kriminella dömts av den så kallade Dent-lagen, och fängelserna är i praktiskt taget helt överfulla. Detta kan komma att ändras på när superskurken Bane, ledare över League of Shadows, önskar fullfölja Ra’s al Ghuls agenda att ödelägga hela Gotham.

The Dark Knight Rises är baserad på seriealbumet The Dark Knight Returns av Frank Miller där läsarna får möta en åldrande Bruce Wayne. Även fast han inte är lika gammal i Nolans version har åldern och skadorna tagit ut sin rätt. Tom Hardy spelar Bane som i denna adaption inte är, som jag nämnde i recensionen av Batman Begins, lika stor och kraftfull som i serietidningarna, men han har ändå ett avsevärt stort övertag på Batman som i det närmaste inte lyft ett finger på över åtta år. I och med att Bane har en mask som täcker nedre delen av ansiktet får Hardy jobba mycket med sina ögon vilket kan ställas i kontrast med Heather Ledger som jobbade med sin Jokern-roll arbetade väldigt mycket med munnen. En mäktig röst har han också – tänk Darth Vader. Fast inte riktigt på samma nivå (förstås).

Filmen är mörk med ett undergångsdoftande manus där Bane tar kontrollen över staden genom att armera en fusionsapparat som då kan komma att liknas med en atombomb. Han släpper ut alla fångarna från fängelserna och proklamerar att invånarna själva ska ta tillbaka staden från de korrupta. Det blir nervigt och tempot är väldigt högt. Framåt sista tredjedelen lite väl högt – det går inte riktigt att få en riktig uppfattning av hur länge Gotham varit ockuperad. Det kan vara fyra veckor lika gärna som fyra månader.

Förutom Bane får vi stifta bekantskap med Catwoman (Anne Hathaway) som är den bästa Catwoman som porträtterats i en Batman-rulle hittills. Scarecrow dyker även han upp en stund vilket innebär att han figurerar i alla tre filmerna. Joseph Gordon-Levitt gör det bra som en ung polis, men visst vet han, utan att spoila någonting, lite väl mycket om saker och ting för att göra det trovärdigt.

The Dark Knight Rises är en bra och värdig avslutning på Nolans Batman-trilogi. Den fred, om vi kan kalla det för det, som Batman, Dent och Jim Gordon arbetat fram från Batman Begins till i början på den här filmen raseras här helt, vilket gör den här delen till den mörkaste delen i trilogin (även fast Batman Begins är mörkast visuellt). Filmen öppnar upp för en fortsättning, och visst hade det varit intressant att se hur en fortsättning hade sett ut, men jag är mer än nöjd med kvaliteten på den här trilogin så att det räcker och blir över.

Utgåvan:

Precis som de två tidigare delarna sitter denna utgåva på samma bild- och ljudformat. Det vill säga native 4k, HDR samt DTS-HD Master audio. Bilden var mustigt bra i föregångaren The Dark Knight, men nu är den om möjligt ännu bättre. Man lägger märke till detaljer som man inte har gjort tidigare (om man sett filmen innan vill säga). Gruffet mellan Batman och Bane har aldrig varit läckrare. Extramaterialet är precis som på sina två syskon inget nytt sedan Blu-ray-realesen.

I Nolans avslutande del i hans Batman-trilogi möter vi en sargad Bruce Wayne som tappat tron till både Batman och sig själv. När hans till styrkan sett starkaste motståndare någonsin invaderar Gotham med sina soldater ser Bruce ingen annan utväg än att svida om till Batman-kostymen en sista gång. Åtta år har gått sedan Harvey Dent, Gothams vita riddare, mördades. Batman tog på sig skulden i tron att Dent var den symbolen för rättvisa Gotham behövde snarare än Batman. Den vita kontra den mörka riddaren. Fram till filmens början har hundratals kriminella dömts av den så kallade Dent-lagen, och fängelserna…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

85

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.