The Dark Crystal (4K UHD)

Jim Hensons och Frank Ozs kultrulle, The Dark Crystal, har fått en uppgradering som kommer till att uppskattas av många fans där ute. Frågan är dock hur många av dessa återfinns i Sverige? Men när filmen nu skall få en fortsättning på Netflix i form av en tv-serie, vad passar då bättre än att återbesöka denna klassiker?

Denna film, skriven av Henson och David Odell, är i grunden en fantasy-berättelse om gott mot ont. För längesedan, på planeten Thra, sprack en stor magisk kristall. Från dess sprickor framträdde två nya raser, de goda Mystic-folket och de onda Skepsis. Under flera tusen år har Skepsis fått härja fritt och allt ser onekligen mörkt ut för planeten. Men en profetia talar om att en Gelfling en dag skall laga kristallen och återställa Thra till dess forna glans. In träder filmens huvudkaraktär Jen, den sista levande Gelflingen på hela planeten. Berättelsen är lika förutsägbar som den är enkel. Men charmen, miljöerna och dockorna skapar en stor mysfaktor som är svår att förbise. Det är lätt att förstå att detta är en filmtitel som många har nostalgiska minnen kring. Själv hade jag bara hört talas om namnet på titeln innan jag nu till sist fick chansen att se den.

The Dark Crystal hade troligtvis varit en animerad film om den hade producerats under senare år. Samtidigt är det en film som kan vara svår att placera rent tidsmässigt, eftersom dockorna likaväl hade kunnat vara skapade igår som på 1980-talet. Filmen var för sin tid helt unik på så sätt att alla karaktär är just dockor. The Dark Crystal var den första icke-animerade filmen som inte innehåller en enda människa i bild. Jim Hensons senare film, Labyrinth, innehåller iallafall karaktärer spelade av människor som interagerar med dockorna. Greppet i de båda filmerna är charmigt än idag och skapar en atmosfär som ingen annan film lyckats återskapa varken före eller efter.

The Dark Crystal kan inte skryta med några extraordinära skådespelarinsatser eller fantastiska specialeffekter. Berättelsen är varesig unik eller överdrivet spännande. Det Jim Henson och Frank Oz däremot kan skryta med är att de har skapat en tidlös film med unika miljöer och figurer som i sig blir en minnesvärd upplevelse. Denna nyutgåva är en kärleksförklaring till en av filmhistoriens mer unika filmupplevelser. Om ni inte har sett den vill jag verkligen uppmana er att göra det. Även om ni inte kommer att tycka att det är den bästa filmen ni har sett. Kommer ni nog precis som jag känna att ni har fått se ett stycke filmhistoria som både är mysig och mörk på samma gång. Ni får gärna kommentera nedan om ni har några särskilda minnen kring filmen eller om det är en berättelse ni har vuxit upp med. Jag är genuint nyfiken på hur den står sig hos oss svenskar. Det skall också bli spännande att se hur den kommande Netflix-serien ser ut och hur den hänger ihop med filmen.

Utgåvan:
Detta är en 4k-utgåva som inte kommer göra någon besviken. Av allt att döma, baserat på youtube-klipp och google-sökningar, är denna utgåva en rejäl uppgradering från det som har släppts tidigare. En fantastiskt skarp men grynig filmisk bild som framhäver alla fantastiska dockor och miljöer. Bonusmaterialet har ett nytt dokumentär-inslag. Detta inslag, tillsammans med tidigare släppt bonusmaterial, levereras på den medföljande blu-ray-skivan. Filmen levereras även för första gången med ett Dolby Atmos-ljudspår.

 

Bonus: Första bilderna från Netflix-tv-serien The Dark Crystal: Age of Resistance

Jim Hensons och Frank Ozs kultrulle, The Dark Crystal, har fått en uppgradering som kommer till att uppskattas av många fans där ute. Frågan är dock hur många av dessa återfinns i Sverige? Men när filmen nu skall få en fortsättning på Netflix i form av en tv-serie, vad passar då bättre än att återbesöka denna klassiker? Denna film, skriven av Henson och David Odell, är i grunden en fantasy-berättelse om gott mot ont. För längesedan, på planeten Thra, sprack en stor magisk kristall. Från dess sprickor framträdde två nya raser, de goda Mystic-folket och de onda Skepsis. Under flera tusen år…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.