The Danish Girl

danishgirl005

En smärtsam och lika vacker kärlekshistoria baserad på verkliga händelser gestaltad av Eddie Redmayne och Alicia Vikander. När Gerda (Vikander) ber sin man Einar Wegener (Redmayne) att ställa upp som modell för ett kvinnoporträtt kommer många dolda känslor upp till ytan. Einar väljer att börja leva som kvinna i 1920-talets Köpenhamn.

The Danish Girl har fått en hel del kritik från HBTQ-rörelsen där kritiken kan grovt kan delas upp i att en transperson borde spelat huvudrollen och att fel sorts film gjordes av David Ebershoffs bok. Om någon heteroperson skulle göra huvudrollen så är Eddie Redmayne ett ypperligt val. Sedan kan jag väl hålla med om att filmen handlar mer om kärlek, acceptans och konstens kraft än en av de första könskorrigeringsoperationerna i världen.

danishgirl006

Accepterar man regissören Tom Hoopers val att göra en omtumlande och bländande vacker kärlekshistoria kommer du liksom jag fälla en tår på slutet av filmen. När man bryter ner The Danish Girl till fundamenta är det en berättelse om två danska flickor, där en föddes som man, och deras kärlek till varandra.

Det är 1920-talets Köpenhamn och paret Wegener som är konstnärer är i början av sina karriärer. Einar är mer etablerad än hustrun Gerda som har svårt att bli accepterad i den mansdominerade konstvärden. De försöker  skaffa barn men stressen av att vara mitt i karriären gör att Gerda inte lyckas bli gravid. Samtidigt är det är något som smyger dolt under ytan hos Einar, som inte riktigt törs komma fram.

danishgirl02

En dag dyker inte Gerdas kvinnliga modell upp och hon övertygar Einar att ställa upp för kvinnoporträttet i skira silkesstrumpor och klänning. Det är där och då något sker inom Einar. Lili föds, kanske mest som ett skämt, och blir sedan en nervkittlande utmaning för Einar när hon gör offentlig debut på en konstnärsbal. Lilli upptäcker att hon för första gången känner sig hemma i sin könsroll. Scenen när Lili för första gången inser att hon är fast i sin felaktiga kropp är hjärtskärande och djupt rörande.

Den här tidsepoken ser dock inte positivt på Einars Lili och han tvångsbehandlas för perversion och schizofreni istället för transsexualitet. Höga doser radiaktiv strålning eller tvångströja och inspärrning var det som gällde då. Korrigering av felaktigt kön har inte ens varit på agendan och var okänd mark.

Eddie Redmaynes porträtt av Lili är övertygande, men inte i närheten lika imponerande som när han gestaltade Stephen Hawking i  A Theory of Everything. Titeln The Danish Girl syftar på Lili såklart, men det är Alicia Vikanders porträtt av Gerda som golvar alla andra prestationer. Att Redmayne inte fick Oscar för sin prestation har jag inga problem med och Alicia är definitionen av värdig vinnare. Hon totalt äger och bär hela filmen. Gerdas egen resa tvingar ut hela känsloregistret från förvirring och sorg över att förlora sin Einar och hennes orubbliga kärlek och lojalitet till Einar/Lili. Jag har sällan skådat en karaktär porträtterad som fullkomligen vänder insidan ut på ett så övertygande sätt.

danishgirl03

The Danish Girl handlar mer om relationen mellan Einar/Lili och Gerda än om den transformation som Einar ger sig ut på för att bli Lili. Deras historia är fascinerande och djupt rörande, men samtidigt förstår jag den berättigade kritiken från HBTQ-rörelsen. Innehållet i filmen är så viktigt att det är synd att den delvis reduceras till en snyfthistoria och en tillrättalagd historielektion utan tillräcklig udd. Även i dessa roller tycker jag dock filmen fyller en funktion.  Det skulle däremot vara intressant att även se ”den andra filmen” baserad på boken med en djupare tolkning av Lili . Tids nog kommer den, det är jag säker på.

danishgirl01

Du ska se The Danish Girl enkom för Alicia Vikanders helt makalösa porträtt av Gerda. Det är utan tvekan så att vi har mycket att se fram mot om Alicia fortsätter på det här viset. Fotot i filmen är också mycket vackert.

En smärtsam och lika vacker kärlekshistoria baserad på verkliga händelser gestaltad av Eddie Redmayne och Alicia Vikander. När Gerda (Vikander) ber sin man Einar Wegener (Redmayne) att ställa upp som modell för ett kvinnoporträtt kommer många dolda känslor upp till ytan. Einar väljer att börja leva som kvinna i 1920-talets Köpenhamn. The Danish Girl har fått en hel del kritik från HBTQ-rörelsen där kritiken kan grovt kan delas upp i att en transperson borde spelat huvudrollen och att fel sorts film gjordes av David Ebershoffs bok. Om någon heteroperson skulle göra huvudrollen så är Eddie Redmayne ett ypperligt val. Sedan…

Review Overview

Betyg

70

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.