The Cloverfield Paradox

The Cloverfield Paradox tar med tittaren på en resa ut i yttre rymden och ger, om du nu har trånat efter att få veta det, en förklaring till var monstret i Cloverfield (2008) härstammar ifrån.

Jag minns att jag var ruskigt imponerad när Cloverfield dök upp i brevlådan hemma i Mariestad (som jag bodde i då). Jag hade varit en riktig sucker för found footage-rullar sedan jag lade labbarna på The Blair Witch Project (1999) samma år som den dök upp i hyr-hyllan på den lokala Pressbyrån. Matt Reeves (Apornas planet: Uppgörelsen/Striden) dök upp lite från ingenstans och levererade en riktigt tät handkamera-historia som lirar i samma liga som nyss nämnda The Blair Witch Project och spanska REC (2007).

I Cloverfield blir New York attackerat av ett gigantiskt monster, och vi tittare får se hela filmen genom en handkamera. Mycket att tjusningen, för egen del i varje fall, var att man aldrig fick reda på var ifrån detta ruskiga monster kom ifrån, men det ger The Cloverfield Paradox svar på, vare sig du vill eller inte.

Året är 2028 och sju astronauter ligger i omloppsbana runt jorden i en forskningsstation – Cloverfield Station. På jorden är energiförbrukningen på väg att sina totalt, så forskare gör sitt yttersta att komma på andra möjligheter till energiförsörjning. En teoretisk möjlighet är den partikelaccelerator som finns på stationen som, i teorin, skulle kunna försörja jorden med oändlig energi. Belackarna nere på jorden ser dock problematik med detta i och med att ”The Cloverfield Paradox” skulle kunna skapas – en sorts port till alternativa universum där vad som helst egentligen skulle kunna komma igenom.

The Cloverfield Paradox är tredje filmen i detta universum (10 Cloverfield Lane (2016) är andra delen), och är inte nära samma klass som Cloverfield. Som en fristående film, som en science fiction-rulle är den okej. Knappt okej. En semistor axelryckning. Det är inte direkt någonting nytt under solen här – de klaustrofobiska miljöerna har man sett förut och besättningsmän som vänder sig emot varandra av olika anledningar likaså. Det är svårt att lyckas bra med dessa omgivningar. Den som gjort det bäst är Alien (1979), och den filmen är ju inte riktigt schysst att ha som mall, egentligen.

Som en del i Cloverfield-universumet är den en besvikelse. Den saknar den mystik som omger första filmen. Visst, The Cloverfield Paradox har sina spännande partier, absolut, men framåt slutet tappar den det lilla tag den hade om mig, och slutligen bryr jag mig inte nämnvärt om hur det går för karaktärerna. Ena karaktären har ett val hen ställs inför som är ganska så intressant och spännande, men i övrigt är det inte särskilt mycket jag tar med mig ifrån den här filmen. Filmen är en Netflix-producerad rulle som från början inte skulle ha någonting med denna franchise att göra, vilket kanske hade varit det bästa, men J. J. Abrams såg någon form av potential i den vilket bidrar till att betyget blir ganska mediokert.      

The Cloverfield Paradox tar med tittaren på en resa ut i yttre rymden och ger, om du nu har trånat efter att få veta det, en förklaring till var monstret i Cloverfield (2008) härstammar ifrån. Jag minns att jag var ruskigt imponerad när Cloverfield dök upp i brevlådan hemma i Mariestad (som jag bodde i då). Jag hade varit en riktig sucker för found footage-rullar sedan jag lade labbarna på The Blair Witch Project (1999) samma år som den dök upp i hyr-hyllan på den lokala Pressbyrån. Matt Reeves (Apornas planet: Uppgörelsen/Striden) dök upp lite från ingenstans och levererade en…

Review Overview

Betyg

50

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.