The Change-Up

The Change-Up använder sig av ett klassiskt koncept. Två personer byter kroppar med varandra och försöker hantera den andres liv.

En film som på senare tid lyckats att göra något vettigt av de här temat är Freaky Friday där Jamie Lee Curtis ägde varenda scen och Lindsey Lohan inte helt gjorde bort sig. I den här filmen är det Mitch (Reynolds) en ansvarslös svärande kvinnotjusare som byter kropp med Dave (Bateman) framgångsrik helyllefarsa och superadvokat. Allt börjar med att de pissar i en fontän. Ja, ni vet att man inte skall korsa strålarna. Att allt står på ända efter kroppsbytet förmodar jag inte behöver förklara mer ingående.

Det är utan tvekan så att Ryan Reynolds utmanar sitt öde som Hollywoods favorit när han radar upp minst sagt tveksamma insatser med undantagen Buried och småputtriga The Proposal. Ifall han vill fortsätta att vara A-skådis måste han göra bättre ifrån sig och välja betydligt vettigare roller. En film som The Change-Up som satsar alla sina kort på äckelhumor och plumpa skämt är en sammanfattning av vad Reynolds inte borde göra i sin karriär just nu. Humor är en smaksak och det finns säkert personer som uppskattar bebisar som bajsar pappa i munnen. Jag är dock inte en av dessa.

Även om vi inte sett slutet av komedier baserade på det här temat gör ändå The Change-Up ett tappert försök döda genren för gott. Manuset, skrivet av Hangover II-författarna, är enkelspårigt och trivialt i sina bästa stunder. Skämten är plumpa och barnsliga med en slev kiss och bajs-humor blandat med sex. Hangover II håller högre klass och det skriver jag med en fadd smak i munnen.

Birollerna består av Daves fru (Leslie Mann) och assistenten Sabrina (Olivia Wilde) och trots otacksamma roller är de ändå det bästa filmen har att erbjuda. Mann ger filmen ett uns av mänsklig värme och omtanke och då exkluderar jag hennes diarréscen på toaletten. Olivia Wilde är främst ögongodis, men har några bra scener trots det magra manusunderlaget.

Det som är glädjande med utgåvan är bild- och ljudkvaliteten som är mycket bra. Bilden håller i princip referenskvalitet även om det i vissa scener går att skåda mjukhet och något hög mättnad i hudtonerna. För att vara en komedi är även ljudet riktigt bra. Extramaterialet, även om det innehåller ett torrt kommentatorspår, är kortfattat och utan några större behållningar.

Vid det här laget är det uppenbart att jag inte är någon större fan av The Change-Up, men vem vet du kanske tycker den är asball? Själv hoppas jag på att Deadpool är bättre än X-Men Wolverine, annars kommer vi se Reynolds i än mer B-filmer framöver.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

One comment

  1. Jag tyckte filmen var fantastiskt rolig och har inte skrattat så mycket sen The Dictator. Men den gillar du ju inte heller Mats så jag förstår att vi skrattar åt olika saker 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.