The Bourne Legacy

Jason Bourne är inte tillbaks. Istället har stafettpinnen lämnats över till Aaron Cross, ytterligare ett experiment med koppling till projekten Blackbriar och Treadstone. Tony Gilroy som skrev manus till de tidigare tre Bournefilmerna har skrivit och dessutom satt sig i regissörsstolen för The Bourne Legacy.

Karaktären Jason Bourne skapades av författaren Robert Ludlum. Den första boken The Bourne Identity har filmatiserats två gånger. Första gången på åttiotalet med Richard Chamberlain i huvudrollen och nu senast med Matt Damon. Miniserien som gjordes 1988 har en helt annan karaktär och följer boken betydligt bättre än de nyare filmerna. Handlingen i boken är grymt bra och kan varmt rekommenderas för den som inte fått nog av Bourne.

I The Bourne Legacy, som tidsmässigt utspelar sig samtidigt som The Bourne Ultimatum, förklaras att försökspersonen Bourne inte var en enskild företeelse. Det finns minst ett tiotal till med snarlika förmågor som arbetar som agenter och utför olika typer av uppdrag världen över. Vi får följa hur Aaron Cross (Jeremy Renner) tar sig igenom den kanadensiska vildmarken till en stuga – ett så kallat ”safe house”. Parallellt med detta har Bourne avslöjat Treadstone och Blackbriar för allmänheten. CIA väljer att släcka ner projekten och ytterligare sidoprojekt genom att döda sina tillgångar i programmen. Cross utsätts för ett mordförsök i stugan men överlever. Han bestämmer sig för att leta reda på vem som hanterar de medicinska experimenten, för han behöver mer av pillren som försökspersonerna äter.

Tony Gilroy lyckas oväntat bra att fläta samman händelserna i The Bourne Ultimatum med de i The Bourne Legacy. Klipp från The Bourne Ultimatum blandas med nyinspelat material för att skapa basen i The Bourne Legacy men även för att ytterligare vidga och utforska världen som Bournefilmerna utspelar sig i.

Karaktären Aaron Cross är inte Bourne utan en helt annan person, men släktskapet är tydligt. Jeremy Renner hanterar sin karaktär väl och skapar något som är eget. Mest för att Bourne försöker minnas medan Cross är ute efter något helt annat, mer droger så att han kan fortsätta att vara ”förbättrad”. Cross vet vem han är och att hans gamla identitet är raderad. Tillsammans med Dr. Martha Shearing (Rachel Weisz) försöker han överleva. Är då Renner bättre än Damon? Jämförelsen blir orättvis eftersom karaktärerna de spelar har helt olika utgångspunkter. The Bourne Legacy, även om det är en Bournefilm, har en annorlunda angreppsvinkel vilket gör den intressant.

Även om alla skådespelarna gör ett riktigt bra jobb så räcker inte The Bourne Legacy hela vägen fram. Actionelementen sitter dock lika klockrent som i de tidigare filmerna och kommer tveklöst imponera på den actionsugne. Det som gör att filmen inte når hela vägen fram är slutet som är lika abrupt som ofullständigt. Jag gissar att det kommer en femte film som svarar på en hel drös med lösa trådar och gör det inte det så sitter vi bra snopna utan en riktig upplösning och med massor med obesvarade frågor. För det är från punkten när Cross möter Dr. Shearing som filmen börjar svaja manusmässigt. Det enda målet de har är att skaffa mer medicin och undvika att bli dödade. Det räcker inte för att hålla över hälften av filmen under vingarna.

Universal har i Legacy en fantastisk utgåva när det gäller bild och ljud. Detaljrikedomen är enastående i bilden. Färgerna och paletten är jämn och stabil och invävande av material från The Bourne Ultimatum ser man ingen skillnad på. Ljudet bjuder på en hel del arbete i basområdet och sekvenserna i Kanada med vattenfallet och explosionen är mycket imponerande. Extramaterialet är ganska fylligt med ett kommentatorspår med Gilroy:arna (Tony, Dan och John) och ett gäng till på tre personer. Massor med material med allt möjligt blandat av intresse. Ovanligt informativt och intressant för att vara kommentatorspår med så många kockar inblandade. Sedan finns ett gäng bortklippta scener och ett flertal kortare behind the scenes och making of:s. Väl värt att lägga tiden på.

The Bourne Legacy är utan tvekan underhållande och gör ett bra jobb att vidga Bourne-världen där filmerna utspelar sig i. Du kommer känna igen dig även om det inte är Bourne. Renner och Weisz gör ett riktigt bra jobb och det är inte deras fel att filmen inte är lika bra som sina föregångare. Manuset brottas med att en stor bit fattas i pusslet som var drivkraften i de andra filmerna, det vill säga att Bourne letar efter sin bortglömda identitet. I The Bourne Legacy letar Cross efter mer medicin, alltså inte samma dignitet på de problemställningarna och det märks tyvärr för tydligt.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.