The Bodyfarm -The Complete Series

The bodyfarm är en experimentell verksamhet som drivs i forksningssyfte. De samlar på sig referensmaterial som ska hjälpa till att lösa brott. De studerar kroppars förruttnelseprocess och hur olika miljöer påverkar detta. Det låter kanske som en twist på CSI? Lite åt det hållet är The Bodyfarm men serien lider tyvärr av dåligt skrivna karaktärer. Detta kanske är en orsak till att denna brittisk TV-serie bara gick en säsong.

The Body Farm

Eve och Mark leder arbetet på ett rättsmedicinskt laboratorium och de har bara försöksverksamhet med donerade kroppar då polisen Hale ber dem om hjälp med ett riktigt fall. Polisen har hittat ett rum i en övergiven lägenhet vars väggar är helt täckta med blod och kroppsrester. Någon har exploderat inne i rummet. Teamet använder sina erfarenheter från the bodyfarm för att lösa brottet. Senare blir teamet anlitade av polisen i flera fall; en hand hittas i ett skogsområde, en drunkningsolycka som kanske är något annat, ett mord i ett kvinnofängelse, en advokat som hittas uppbränd i sitt hem och ett rånmord.

Rättsläkarteamet leds av Eve och Mike som delvis känns som föräldrar till Rosa som är en ung kvinna som är mer emotionell än resten och hon känner av sånt som de andra missar och Oggy som har asperger eller något liknande och som inte klarar att komma ut i verkligheten utan han gör sina grejer inifrån laboratoriet. Han kommunicerar också med de döda, eller i alla fall så sitter han och pratar till liken allt som oftast. Teamet driver en experimentverksamhet där de forskar med riktiga kroppar för att skaffa ett referensmaterial för brottsbekämpning. De testar och mäter förruttnelseprocesser, brandförlopp och så vidare med riktiga kroppar men de arbetar inte med riktiga fall utan endast med donerade kroppar tills alltså polisen Hale dyker upp och tar med dem till riktiga mordplatser för att få deras hjälp. Hale är en supertrist poliskaraktär som är dryg och översittare – en kliché man sett i var och varannan polisserie helt enkelt. Han tillför egentligen ingenting annat än irritation hos tittaren. I det första fallet med kroppen som exploderat förstår jag varför Eve och hennes team blir inkopplade men flera av de andra fallen är det mer oklart till varför Hale använder sig av denna specialgrupp med spetskunskaper.

The Bodyfarm 01

Detta kunde ha varit en mycket bättre serie om huvudkaraktärerna hade varit bättre skrivna. Tyvärr är de inte det utan det är ett gäng papperstunna figurer som hårdraget kan sägas ha varsin kvalité och varsin svaghet och för mig som tittar är detta nästan förolämpande och det fungerar inte alls när det ska fånga mitt intresse och bibehålla det. Däremot är avsnittens berättelser av en klart högre kvalité och det är intressanta mordfall som målas upp. De mördade och deras gärningsmän är också klart intressantare och mer intresseväckande än huvudensemblen. Det är flera dimensioner i både berättelserna och mördarna och deras offer och det är aldrig så enkelt som att person A blev arg på person B för att de grälade om ett lån/kvinna och så vidare. Det finns alltid en tragik, inte bara i offret och dess liv och öde, utan också i gärningspersonen. Detta är det mest intressanta i denna serie och det som fick mig att stå ut serien igenom. Huvudkaraktärerna och deras kroppsfarm känns mest som en ursäkt till att få berätta om de intressanta dramer som legat bakom morden. Det förklaras till exempel rätt lite om vad the bodyfarm är för något. Det skvalpar bara i bakgrunden som en ursäkt. Det känns faktiskt som om det är två helt olika manusförfattare som skrivit var sin del separat och sedan har det klumpigt satts ihop men så är det inte även om det är två manusförfattare inblandade i serien. De har bara skrivit olika avsnitt. Varje avsnitt är för övrigt ett avslutat fall.

Jag har aldrig fastnat för CSI just för att det alltid verkar vara så hi-tech när de löser brotten och jag trodde att jag skulle få en mer jordnära polisserie, vilket jag fick men till priset av dåligt skrivna karaktärer. Jag kan inte direkt rekommendera någon denna serie på sex avsnitt för det finns mycket bättre TV där ute.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.