The Big Lebowski

Lebowski 01

Bowling är en trevlig underhålling, men hur kan man döpa en bowlingfilm till The Big Lebowski?

Bröderna Coen kan givetvis döpa filmen till vad de vill, och det finns en logisk förklaring också. The Big Lebowski handlar om Jeff Lebowski och Jeff Lebowski. Ingen av dem är någon riktig mönstermänniska. Den ena är en riktig dagdrivare och den andra en miljonär i rullstol. Denna film handlar mest om dagdrivaren Lebowski som egentligen inte vill kännas vid namnet utan är helt nöjd med att bli kallad The Dude. Filmens handling är en lång förväxlingskomedi där The Dudes redan ganska miserabla liv blir ytterligare lite rörigare. Av en förunderlig anledning har The Dudes matta en betydande roll i filmen.

Lebowski 02

Detta är en av mina absoluta favoritfilmer av bröderna Coen. Rent handlingsmässigt är det egentligen inte mycket att yvas över. En klassisk förväxlingskomedi tagen direkt ur boken ”Förväxlingskomedier for Dummies” eller liknande litteratur för regissörsstuderande i Hollywood.. Det som lyfter filmen är inte handlingen. Nej, det är karaktärerna och detaljerna som lyfter filmen. Det är nämligen karaktärerna som ger det bestående intrycken. Dagdrivaren och den hippieliknande slackern The Dude (Jeff Bridges, R.I.P.D.) lever i sin helt egna värld kantad av främst bowlingkompanjonen Walter Sobchak (John Goodman, Trouble With The Curve). Walter är en mycket vapenkåt Vietnamveteran och alla hans diskussioner slutar med ett argument som kan hänföras till Vietnam-kriget, helt oavsett om det finns någon rimlig koppling eller inte till kriget. Han är egentligen lika enkelspårig som The Dude är flummig. Detta gör att det på något konstigt sätt fungerar mellan dem. Med i periferin finns också Donny (Steve Buscemi, Boardwalk Empire) som ofta flankerar de både och utmärker sig genom sin timing. Han är nämligen alltid en halv scen efter de andra. Filmens skurkar är alla karikatyrer av olika slag. Tyska nihilister, porrfilmsregissörer och invalidiserad miljonär med skumma avsikter och en tillhörande skruvad assistent. Kvinnorna i filmen består av en vamp och en bestämd feminist. Gemensamt har alla karaktärerna att oavsett om de fyller en stor eller liten roll är de extremt väl definierade. Många av rollerna besatta av kompetenta och kända skådespelare. I rollistan hittar vi förutom de redan nämnda Peter Stormare (Dancer in The Dark, Julianne Moore (Boogie Nights), Tara Reid (American Pie: Reunion), Sam Elliot (Road House) och nyligen avlidne Philip Seymour Hoffman (Tvivel). Med i småroller finns dessutom ett antal vid tidpunkten mer eller mindre kända musiker.

Lebowski 03

Bröderna Coen lyckas med detta persongalleri och små små detaljer skapa en film som är sevärd, faktiskt mer än sevärd. Filmen har dryga 15 år på nacken, men eftersom den ska spegla en specifik tidsperiod känns den inte daterad eller gammal utan äkta på ett genuint sätt. Det som gör denna film sevärd är just det faktum att det hela är tight och trots att man kan tro att skådespelarna improviserar stundtals höll sig bröderna Coen strikt till manus. Ett manus som enligt uppgift skall ha varit mycket välskrivet och roligt att läsa för skådespelarna.

Extramaterialet är relativt omfattande med intervjuer, dokumentärer, PiP, Jeff Bridges foton och ett tjockare häfte som ligger i fodralet.

Bröderna Coens kanske bästa film. Handlar egentligen inte om något alls, men det spelar ingen som helst roll när karaktärerna är så härliga. John Goodman gör förmodligen sin bästa insats någonsin.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

One comment

  1. För mig är detta ett mästerverk, en av Coens bästa filmer, varenda scen i filmen är utav världsklass. John Goodman, Jeff Bridges i absolut toppform och Peter Stormare i en av sin mest bisarra roll. 10/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.