The Big Lebowski (4K UHD)

I år firade bröderna Coen-rullen The Big Lebowski två decennier. Universal valde att slå på stora trumman och skickade ut filmen i 4k-format som födelsedagspresent till alla människor runt om i världen – både till de som redan sett den och till de som borde ta tillfället i akt och se den.

Bröderna Joel och Ethan Coen har genom åren producerat och regisserat den ena högkvalitativa rullen efter den andra, och efter den kritikerrosade Fargo från 1996 var såklart förväntningarna på deras kommande film The Big Lebowski två år senare av förklarliga skäl skyhöga.

Jeff Bridges gestaltar ”The Dude” (Jeffrey ”Jeff” Lebowski), som är en slacker av sällan skådat slag. Han skriver en check på under en dollar för en liter mjölk (den uppmärksamme noterar att George W. Bush är på TV:n i bakgrunden och att checken är daterad till 9/11, och detta är tre år innan terrorattentatet), han dricker White Russians vilken tid på dygnet det än är och han bowlar. Föregående är en typisk dag ur The Dudes liv, men när några killar gör inbrott i hans hem och bland annat urinerar på hans älskade matta (som verkligen fyllde ut rummet) i tron om att Jeff Lebowski var miljonären Jeff Lebowski tar hans liv en ny vändning i ett virrvarr av historier och karaktärer som är mer otroliga än de andra.

I rollistan duggar det tätt med kända och etablerade namn. Förutom Bridges ikoniska roll finner vi även John Goodman som vietnamveteranen och den konverterade juden Walter, Steve Buscemi som Donny som bara glider med sina två nyss nämnda polare och Peter Stormare som nihilist/porrfilmsskådespelare. Medverkar gör även Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, John Turturro och Tara Reid.

Det som är det allra bästa med The Big Lebowski är att den handlar om absolut ingenting, egentligen. Den går i Pulp Fictions fotspår med smart dialog och ingen särskild handling överhuvudtaget. Ena stunden figurerar det tyska nihilister med illrar medan det vid andra tillfällen dyker upp porrfilmsmagnater. Filmen svänger i de mest orealistiska riktningar, men det blir aldrig riktigt att man upplever det är alldeles för orealistiskt och otänkbart. Nej, handlingen är ingenting man tar med sig efter ha sett The Big Lebowski. Det är i karaktärerna, dialogen och de mindre sakerna/händelserna behållningen ligger. The Dude går till affären i morgonrock, tofflor och solglasögon och köper mjölk. Han ligger även och lyssnar på ett kassettband där han spelat ett bowlingmästerskap från 1987. Walter raljerar om sitt Vietnam oräkneliga gånger medan Donny främst får höra ett ”Shut the f**k up, Donny” av föregående tack vare sin obestridliga tajming när han väl bestämmer sig för att hoppa in i sina kompisars konversation. Vi får se bowling, privatdetektiver, lingonpannkakor, White Russians, avklippta tår och bowling. För att nämna ett axplock.

The Big Lebowski är, sina 20 år på nacken till trots, en film som inte har tappat i kvalité eller popularitet och har förvandlats till en kultrulle. Fraser som ”Shut the f**k up, Donny”, ”The Dude Abides” och ”You’re entering a world of pain” är lika vanliga t-shirt-tryck eller stickers som The Misfits. Eller rent av det ohyggligt uttjatade Carpe Diem. White Russians fick ett ordentligt uppsving och har blivit lika signifikativ med en film som Heinek… förlåt, Vodka Martini blev i och med James Bond. Filmen har blivit lite av en religion. Ja, det är faktiskt helt sant. Kolla upp Dudeism för mer info.

Jag som älskar filmer som Pulp Fiction, Snatch och Fear and Loathing in Las Vegas älskar även The Big Lebowski. Som jag redan nämnt är det dialogen, filmens handling (om absolut ingenting) och de oklara händelserna som gör filmen till det den är. Jag älskar slacker- och ta det chillattityden även fast jag inte själv kan identifiera mig i den och jag blir otroligt sugen på att bowla även fast jag är skäligt förtjust i det egentligen. The Big Lebowski är bröderna Coens klart bästa film, bland en uppsjö av högkvalitativa rullar, och en av mina absoluta favoritfilmer.

 

Utgåvan:

The Big Lebowski dyker i denna jubileumsutgåva upp i native 4k och HDR10-stöd. Det är en klar förbättring jämfört med blu-ray-utgåvan som släpptes 2011 på alla punkter. Skärpan är genomgående bra vilket man märker när man ser detaljer i karaktärernas ansikten medan exempelvis bowlinglokalen bidrar med bra och skarpa färger. Svärtan är genomgående stabil. Dock är filmen, bildmässigt sett, inget referensmaterial. Angående ljudet så levereras det på ett DTS-HD Master Audio-spår som även det kan beskrivas som stabilt. För att kika lite extramaterial får du skicka i blu-ray-skivan i sådana fall då det är den enda som har någonting, och på den är det ingenting nytt utan representeras av exakt samma extramaterial som det som anlände med 2011-utgåvan.

I år firade bröderna Coen-rullen The Big Lebowski två decennier. Universal valde att slå på stora trumman och skickade ut filmen i 4k-format som födelsedagspresent till alla människor runt om i världen - både till de som redan sett den och till de som borde ta tillfället i akt och se den. Bröderna Joel och Ethan Coen har genom åren producerat och regisserat den ena högkvalitativa rullen efter den andra, och efter den kritikerrosade Fargo från 1996 var såklart förväntningarna på deras kommande film The Big Lebowski två år senare av förklarliga skäl skyhöga. Jeff Bridges gestaltar ”The Dude” (Jeffrey…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

90

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.