The Beguiled

The Beguiled hade premiär i år på Cannes-festivalen och fick där den fick en hel del positiv kritik och Sofia Coppola vann pris för bästa regissör som andra kvinna någonsin. Men efter det har filmen fallit lite glömska. Men jag ville veta vad Coppola kunde göra med materialet då hon ofta gör intressanta filmer.

Filmer bygger på en bok från 1966 av Thomas P. Cullinan. Året är 1864 och platsen Virginia. Detta är mitt under brinnande inbördeskrig när den unga Amy hittar en skadad soldat från nordarmé. Trots att detta område tillhör södern tar hon honom tillbaka till den flickaskola hon går på. Där finns numera endast Miss Farnsworth som driver skolan, Edwina Morrow som är lärarinna och fem elever av varierande ålder. Planen är från början att låta soldaten, John McBurney, vara kvar till dess att hans skador är läkta. Men snart tar både lärarinnan och flera elever ett intresse för McBurney.

Romanen har blivit filmad en gång tidigare, då var det Don Siegel som stod för regin och Clint Eastwood spelade den manliga huvudrollen. Denna gång har Coppola valt att lägga mer fokus på kvinnorna och hur de upplever situationen. McBurney är en charmör och använder de unga kvinnorna för att försöka få sin vilja igenom. Helst av allt vill han inte gå tillbaka till kriget som enligt honom är ett stort misstag. Han hoppas att via sina charm lyckas övertala Miss Farnsworth att få stanna. Framförallt använder han den unga Edwina som längtar att få uppleva något mer för att nå till Miss Farnsworth. Men när den unga Alicia finner ett intresse för honom blir det en farlig triangel.

Det är intressant perspektiv som Coppola försöker sig på. Genom att fokusera på kvinnorna visar hon den ändå utsatta position som de har, de är unga, naiva och drömmare. McBurney ärrad av kriget och flykten på Irland är en överlevare som är beredd att gå hur långt som helst för att fly. Men i detta så driver han också detta personer med sina drömmar och ambitioner till en gräns han aldrig skulle våga drömma om. Coppola låter samtidigt det magiska landskapet i Virginia spela en roll, mycket av filmen känns som den kan utspela sig i ett drömland, där internatet som kvinnorna bor i en undangömd plats dit kriget och omvärldens hemskheter inte kan komma in. Därför blir McBurneys spel också så mycket värre.

Men det blir tyvärr inte så mycket mer. Det puttrar under ytan men blir inte mer. Och när tredje akten börjar svänger allting plötsligt kraftigt och riskerar att bli fars. Colin Farrell fungerar utmärkt som charmör men när han spelar över i slutet på filmen mår jag nästan lite illa. Kirsten Dunst är utmärkt som unga naiva Edwina och Elle Fanning som Alica är kanske filmens bästa roll. Jag önskar att det hade funnits något mer här, det är bra men inte fantastiskt. The Beguiled är en den typen av film som är bra när man ser den men efter ett tag så tänker man inte på den längre.

The Beguiled hade premiär i år på Cannes-festivalen och fick där den fick en hel del positiv kritik och Sofia Coppola vann pris för bästa regissör som andra kvinna någonsin. Men efter det har filmen fallit lite glömska. Men jag ville veta vad Coppola kunde göra med materialet då hon ofta gör intressanta filmer. Filmer bygger på en bok från 1966 av Thomas P. Cullinan. Året är 1864 och platsen Virginia. Detta är mitt under brinnande inbördeskrig när den unga Amy hittar en skadad soldat från nordarmé. Trots att detta område tillhör södern tar hon honom tillbaka till den flickaskola…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.