The Armstrong Lie

20980_0

Om Lance Armstrong inte bestämt sig för att göra comeback i Tour de France 2009 så hade jag kanske inte skrivit denna recension fem år senare. Verkligheten är att han valde att göra det och lögnen hann ikapp honom själv och alla de fans som sett honom ”vinna” världens hårdaste cykeltävling sju år i rad. I dokumentären The Armstrong Lie får vi se skaparen Alex Gibney följa Armstrong under hans comebackförsök i Frankrike 2009 och i efterdyningarna av hans erkännande 2013. 

The Armstrong Lie är en spännande men tragisk historia om en cyklist som berättat en lögn så länge att han till sist inte kunde fly från sanningen. Lance Armstrong rättfärdigade sin doping med att det är vad alla cyklister gjorde på den tiden. Han ansåg sig inte ha någon fördel gentemot sina motståndare eftersom de också var dopade. Som överlevare av testikelcancer har Armstrong ständigt omgivits av rykten om doping för att han ansågs vara för bra för att vara sann. Från 1999 till 2005 vann han Tour de France och hade åtskilliga sponsorer samt skapade stiftelsen Livestrong som bidrar till forskningen kring cancer. När journalister gång på gång beskyllde honom för att ta dopingpreparat svarade Armstrong med att gömma sig bakom sin tidigare sjukdom. Skulle han verkligen riskera att bli av med alla sin sponsorer och riskera sitt arbete med Livestrong, han som haft testikelcancer?

Dokumentären började spelas in som en historia om Armstrongs comebackförsök. Åtskilliga gånger försäkrar Gibney oss tittare om att Armstrong lovat honom att han inte var dopad. Men efter alla presenterade bevis och intervjuer med forna lagkamrater och vänner lyser osäkerheten igenom. Hur kan man lita på någon som har ljugit för en så länge? Svaret är givetvis att det inte går men det hindrade inte fans från att fortsätta tro.

tal3

Gibney har framgångsrikt varvat Armstrongs comebackförsök med en historisk vandring genom cyklistens liv och karriär. Motståndare, lagkamrater, vänner och journalister återger historien om en sport där doping försiggår i allra högsta grad men hemlighetshålls för allmänheten. En efter en åker vänner och motståndare dit för doping men Armstrong lyckas gång på gång med att komma undan. Dokumentären fortsätter efter huvudpersonens erkännande men det är här den bitvis faller. Hur skall vi som tittare kunna köpa Armstrongs ånger och plötsliga ärlighet när han påstår att han inte var dopad under sitt comebackförsök 2009 trots att bevisen säger något annat? Dessa intervjuer blir mer eller mindre meningslösa eftersom Alex Gibney har möjligheten att spika igen kistan om denna forna hjälte men väljer att låta bli.

The Armstrong Lie är en stark dokumentär om en av sportvärldens mörkaste sidor. Tack vare att Gibney fått följa Armstrong så nära inpå genom dokumentärens ursprungliga syfte så blir det lätt att dras med i lögnen trots att sanningen sedan länge är känd. Med detta sagt är det lätt att förstå varför så många har velat tro att Armstrong var den hjälten han utgav sig för att vara. Lance Armstrong framstår som karismatisk men notorisk lögnare som gör vad som helst för att vinna. Som Armstrong betett sig visar han ingen respekt för vare sig sina motståndare, fans eller de canceröverlevare han påstått sig kämpa för. Detta är en dokumentär alla fans av sport borde se. Om en sport kan vara så kantad av doping som cykling var och är så kan vi räkna med att det förekommer i andra sporter i långt större utsträckning än vad vi tidigare vågat tro.

Om Lance Armstrong inte bestämt sig för att göra comeback i Tour de France 2009 så hade jag kanske inte skrivit denna recension fem år senare. Verkligheten är att han valde att göra det och lögnen hann ikapp honom själv och alla de fans som sett honom ”vinna” världens hårdaste cykeltävling sju år i rad. I dokumentären The Armstrong Lie får vi se skaparen Alex Gibney följa Armstrong under hans comebackförsök i Frankrike 2009 och i efterdyningarna av hans erkännande 2013.  The Armstrong Lie är en spännande men tragisk historia om en cyklist som berättat en lögn så länge att…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.