The Apartment

Förra året så gjorde the Vulture en omröstning om vem som var Hollywoods bästa manusförfattare genom tiderna. De som röstade var personer som Paul Haggis, Judd Apatow, Eric Roth, Sofia Coppola, folk som själva är erkänt duktiga manusförfattare. Och vann gjorde inte Woody Allen, Quentin Tarantino, Ethan Coen och Joel Coen eller Aaron Sorkin utan Billy Wilder. För yngre personer kanske detta var en överraskning. Jag skall försöka förklara genom att gå tillbaka till en av hans bästa filmer, the Apartment.

C.C. Baxter jobbar på ett större försäkringsbolag i New York där han är en del av gråa massan. I ett försök att gynna karriären och få ett bättre jobb på firman lånar han ut sin lägenhet till chefer på sin arbetsplats som behöver någonstans att ta sina älskarinnor. Det gör honom populär på företag och hans utsikter att bli chef är goda men hos hans grannar har han ett rykte att vara en Don Juan med en ny kvinna varje kväll och vissa kvällar somnar han på parkbänkar i Central Park i väntan på att få tillbaka sin lägenhet. Men när Sheldrake, en av de högre cheferna, tar intresse i denna uppgörelse verkar Baxters lycka vara gjord, han seglar snabbt fram i karriär och kan äntligen bjuda ut kvinnan han är kär i, fröken Kubelik som kör hissen. Men Baxter vet inte om att hon är Sheldrake älskarinna.

C.C. Baxter är en ganska dålig karaktär, han är en person ljuger, har tveksam moral och gör genom filmen ganska omoraliska beslut. Men Billy Wilder är en person ger en person en själ, vi kan se honom, sympatisera med honom och förstå honom även om vi inte håller med honom i det han gör. Och Wilder är mästare på dialog. Han väver in saker i dialogen på ett sätt som ingen annan, han kan gå ifrån humor till drama tillbaka till humor på två ögonblick och man tycker inte det verkar onaturligt. Sedan har vi hans sätt att träffa en poäng. Låt mig illustrerar. Först se nedan scenen.

Kameran dröjer kvar ett ögonblick på spegeln och talar om för oss, detta är viktigt kom ihåg det. Senare i filmen tar Baxter mod till sig och bjuder in Kubelik till julfesten. Titta hur Wilder sköter det hela.

Han sätter upp hela scenen och vi får all information vi behöver. Baxter är lycklig ovetande och provar sin hatt. Sedan rycker Wilder bort mattan under hans fötter och alla hans moraliska beslut kommer kraschande ner på honom samtidigt. Men utan att bli överdrivet dramatisk och fortfarande med den cyniska svara humorn som Wilder är känd för. Detta är i mina ögon perfektion eller så när man kan komma det på filmduken i dessa två scener.

Filmen vann också fem Oscar, bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa klippning och bästa produktionsdesign. Jack Lemmon och Shirley MacLaine var nominerade för bästa manliga och kvinnliga huvudroll men ingen av dem vann. Jack Lemmon är lite bortglömd idag men hade en fin karriär framförallt på 50- och 60-talet då han kom att nomineras flera gånger för en Oscar och gjorde minnesvärda roller i filmer som Some Like it Hot, Days of Wine and Roses och The Odd Couple. Han har en väldigt bra dynamik med MacLaine och de kom att göra flera filmer tillsammans.

Billy Wilder som var född i Sucha Beskidzka (nuvarande Polen) började sin karriär med att göra filmer i Tyskland 1929 innan han 1934 flyttade till Paris för att senare samma år landa i Hollywood. Totalt kom han att skriva över 80 manus och regissera 29 filmer i en karriär som avslutades 1981 med filmen Buddy Buddy. En minst sagt imponerande karriär.

The Apartment är en klassisk Wilder film som har åldrats med grace. Dess budskap om att offra en del av sin själ för att göra karriär är minst lika aktuell idag och den svarta humorn biter lika bra nu som då.

Förra året så gjorde the Vulture en omröstning om vem som var Hollywoods bästa manusförfattare genom tiderna. De som röstade var personer som Paul Haggis, Judd Apatow, Eric Roth, Sofia Coppola, folk som själva är erkänt duktiga manusförfattare. Och vann gjorde inte Woody Allen, Quentin Tarantino, Ethan Coen och Joel Coen eller Aaron Sorkin utan Billy Wilder. För yngre personer kanske detta var en överraskning. Jag skall försöka förklara genom att gå tillbaka till en av hans bästa filmer, the Apartment. C.C. Baxter jobbar på ett större försäkringsbolag i New York där han är en del av gråa massan. I…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.