The 5th Wave

The-5th-wave-02

De sista åren har vi sett explosion av science fiction ungdomsböcker som blivit film. Alla följer samma mönster, de är dystopiska framtider där en grupp unga människor kämpar för att rädda världen från att gå under eller störta den nuvarande regimen. The 5th Wave är inget annorlunda och för ytterst lite till bordet.

Cassie bor i Ohio med sin familj när de andra, som de kom att kallas, invaderar jorden. Först slår de ut elen, de orsakar de naturkatastrofer och släpper lös en muterad variant av fågelinfluensan. Cassie, hennes far och bror tar skydd i ett närbeläget flyktingläger där de lever på vad naturen kan ge dem. En dag kommer militären dit och berättar att de tror att de andra skall inleda den sista fasen. Därför är det viktigt att för dem till säkerhet. Först tar de barnen, men tumult uppstår under ett möte vilket gör att alla de vuxna blir skjutna. Cassie som kommit bort ifrån sin bror bestämmer sig för att leta upp honom och se till att han är i säkerhet, kosta vad det kosta vill.

Stora problemet med the 5th Wave är att den inte står ut på något sätt, är full av ologiska saker och har en handling som är lövtunn. Det finns liksom inga förlåtande drag här. Det är som att regissören gett upp redan från början och ger oss en halvtunn soppa som man hoppas skall accepteras av tittarna. Tidigt i filmen får vi se när de andra slår ut all el och dödar all form av kommunikationsmedel, bilar går inte att köra, flygplan faller ner från himlen. Sedan vill man att vi skall tro på att den amerikanska armén har fordon som fungerar när de dyker upp flera månader sedan. Så klart de inte har! Det fattar alla, det är så klart de andra. Det fattar, det fattar du, det fattar min fjortonåring. Men regissören fortsätter att försöka finta bort oss i en timme till innan han avslöjar den ”stora hemligheten”. Sådant är bara lathet och dåligt manusarbete. Bättre att avslöja det för oss och låta oss svettas när vi ser hur de drillar de unga barnen att bli soldater. Vad vill de? Vad är slutmålet?The-5th-wave-04

Det är sådant som irriterar mig. Det kanske aldrig hade blivit en bra film av detta. Men det hade kunnat bli något som hade varit okej och gått att se. Chloë Grace Moretz och Nick Robinson har båda talang men här finns inget som de kan arbeta med. Ron Livingston och Liev Schreiber lösas också bort. J Blakeson har endast regisserat The Disappearance of Alice Creed innan och det känns som han väger lätt. Det blir såpopera med tonåringar i science fiction-miljö och det är ärligt talat inte särskilt intressant. Lägg till dåliga special effekter och du har en film som jag ångrade att jag började titta på efter en halvtimme. Tio minuter lämnade tonåringen soffan och jag fick sitta kvar och plågas själv i 70 minuter.

Nej, bara nej. Här finns det inget att hämta ens för den mest hängivna fantast av den här typen av filmer. Se hellre om The Hunger Games som faktiskt fungerar och är bra filmer.

De sista åren har vi sett explosion av science fiction ungdomsböcker som blivit film. Alla följer samma mönster, de är dystopiska framtider där en grupp unga människor kämpar för att rädda världen från att gå under eller störta den nuvarande regimen. The 5th Wave är inget annorlunda och för ytterst lite till bordet. Cassie bor i Ohio med sin familj när de andra, som de kom att kallas, invaderar jorden. Först slår de ut elen, de orsakar de naturkatastrofer och släpper lös en muterad variant av fågelinfluensan. Cassie, hennes far och bror tar skydd i ett närbeläget flyktingläger där de…

Review Overview

Betyg

30

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.