Terminator: Dark Fate (4K UHD)

”Terminator: Dark Fate” är det nya tillskottet (eller rebooten) i Terminator-Franchisen. Mer än två decennier har passerat sedan Sarah Connor förhindrade Domedagen, ändrade framtiden och skrev om mänsklighetens öde. Dani lever ett enkelt liv i Mexiko med sin bror, när en ny Terminator reser tillbaks i tiden för att döda henne. Danis överlevnad hänger på två krigare: supersoldaten Grace och den stridshärdade Sarah Connor.

Det är den bästa uppföljaren sedan ”T2”, men tyvärr säger det inte så mycket. Filmskaparna har valt att göra en film som känns som en blandning av Star Wars: The Force Awakens (där de använder huvudingredienser från de första filmerna) och Halloween (2018) där man har ignorerat helt de tidigare uppföljarna och deras kontinuitet för att göra något ”nytt”. Jag kan glatt säga att det till mestadels fungerar och om du är ett fan av franchisen, är det ganska uppfriskande att äntligen se en sammanhängande och kompetent utfört tillskott till serien. Problemet för “Terminator: Dark Fate” är dock att den försöker förnya sig utan att förbättra eller förändra för mycket. Den förlitar sig för mycket på bekanta beats och fan-service att den aldrig helt framstår som något nytt och speciellt. Vilket T2 lyckades mycket väl, att sätta en ny twist på en etablerad mall.

Linda Hamilton tillbaka som Sarah Conner i ’ ”TERMINATOR: DARK FATE.”

Linda Hamiltons återkomst gör dock ingen besvikelse. ”I’ll be back!” sägs av ingen mindre än Sarah Connor själv i den här filmen och det är hon som är i fokus – och det är dags att alla inser att hon är den coolaste och mest intressanta karaktären i hela franchisen. Enligt mig har hon alltid varit både hjärtat och själen i serien och alla filmerna utan henne har lidit stort av hennes frånvaro. Hamilton, som har varit från rampljuset under större delen av förra decenniet, överraskar med både kraft och vemod. Med Dark Fate gör Hamilton sin återkomst till serien 28 år efter att hon senast gestaltade rollen.

Gabriel Luna som Rev 9 i ”TERMINATOR: DARK FATE.”

På samma sätt som Hamilton varit ett kärt återseende skulle jag säga att franchisen också har saknat James Camerons ”touch” och jag är glad att han var mer praktisk involvering i detta projekt. Tim Miller är inte James Cameron, men han är en mycket skicklig historieberättare. Jaktsekvenserna och fightscenerna i Dark Fate är mestadels mycket skickliga och spännande, med många slo-motion-klipp (förmodligen för att Terminatorerna rör sig så otroligt snabbt och våra ögon skulle inte hinna med att se vad som händer annars).

Arnold Schwarzenegger har varit bra även i de dåliga filmerna och det är inte annorlunda här. Han skulle kunna spela den här rollen i sömnen och han är den som bjuder till en del skratt i filmen. De nya karaktärerna är starka, speciellt Mackenzie Davis som människohybriden Grace. När det kommer till att aspirera på ren och skär badassness-topplistan så är Davis tveklöst en stark komponenten. Hon lyckas föra in nytt blod i den något sinande franchisen. 

De bästa Terminator filmerna värderar karaktärerna och effekterna lika mycket, och Dark Fate balanserar de två sidorna ganska bra, åtminstone fram till slutstriden. Filmens slutstrid som utspelar sig ombord på ett lastflygplan fungerade mindre bra för mig. Det var för mörkt så det blev svårt att hänga med vad som hände, bullrigt och en hel del brytande mot fysikens lagar.

Linda Hamilton och Arnold Schwarzenegger i ”TERMINATOR: DARK FATE.”

Hjärtat i Terminator-serien har alltid varit att skapa en bättre framtid för människosläktet, och även om detta är långt ifrån den sämsta Terminator-filmatiseringen så kanske det vore det bästa för människans fortsatta överlevnad att låta det här bli den sista filmen. 

Utgåvan: En fin Ultra HD-utgåvan som levererar precis det som man kan önska. En krispig bild med god svärta och mycket detaljer med Dolby Vision och HDR-färger som skapar en filmupplevelse utöver det vanliga. Extramaterialet håller hög kvalité och klass, med långa dokumentärer som tar en med in i detalj bakom kulisserna på filmen. Inslagen ”A Legend Reforged” och ”World Builders” är något djupgående och stora actionsekvenser diskuteras i detalj i inslag som ”Dam Busters: The Final Showdown” och ”VFX Breakdown: The Dragonfly”. Det finns ett par förlängda/bortklippta scener,

"Terminator: Dark Fate" är det nya tillskottet (eller rebooten) i Terminator-Franchisen. Mer än två decennier har passerat sedan Sarah Connor förhindrade Domedagen, ändrade framtiden och skrev om mänsklighetens öde. Dani lever ett enkelt liv i Mexiko med sin bror, när en ny Terminator reser tillbaks i tiden för att döda henne. Danis överlevnad hänger på två krigare: supersoldaten Grace och den stridshärdade Sarah Connor. Det är den bästa uppföljaren sedan "T2", men tyvärr säger det inte så mycket. Filmskaparna har valt att göra en film som känns som en blandning av Star Wars: The Force Awakens (där de använder huvudingredienser…

Review Overview

Film
Utgåva

70

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.