Temple Grandin

Första gången jag kom i kontakt med Temple Grandin var via en föreläsning på TED. Temple Grandin är autistisk, en medfödd neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hennes föredrag från TED finns här nedan och efter jag sett det var jag tvungen att se filmen som handlar om två årtionden i hennes liv.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fn_9f5x0f1Q[/youtube]

Nu tänker du säkert att den här filmen antingen är en Rain Man eller en amerikansk succehistoria som man ser om collegefotbollslag som vinner trots uppförsbacke. Nej filmen Temple Grandin spelar varken på att vi som åskådare ska tycka synd om henne eller att vi ska bländas av hennes briljans. Vi får åka med på en resa och se världen genom Temple Grandins ögon. Skillnaden är att hon tänker i bilder och har ett fotografiskt minne vilket gör att världen hon ser är helt annorlunda än vi ser den. Temple Grandin kunde med lätthet blivit ett melodrama med en berättelse om en person med funktionsnedsättning. Tack vare regissören Mick Jackson säkra handlag (fick Emmy för regin) undviks detta och HBO levererar den bästa TV-filmen år 2010. Storslam med sju Emmy-vinster bekräftar det.

Temple Grandin tillsammans med Claire Danes under inspelningen av filmen.

Temple Grandin har en doktorsgrad och en civilingenjörsexamen och har revolutionerat hur boskapsindustrin i USA bedrivs. Hennes arbete har förändrat hur arkitekturen kring boskapshantering ser ut från hägn till slakthus för en mer human hantering av djuren. Att hon fick kämpa mot sina egna rädslor och andra människors oförmåga att förstå henne var inte lätt. Hon gav sig in i ett fält där män hade total dominans och där tolerans för en autistisk kvinna inte fanns mycket rum för. I filmen får vi följa Temple (Claire Danes, fick Emmy för rollen) under 60- och 70-talet.

Det är Temples mamma Eustacia (Julia Ormond, fick Emmy för rollen) som genom hela livet kämpat för henne och får henne att läsa på college. När Temple var tre år besökte de en läkare som föreslog att mamman skulle sätta henne på psykinstitution. Det är på college Temple möter sin mentor Dr Carlock (David Strathairn, fick Emmy för rollen) och sin livslånga kärlek – vetenskap. Dr Carlock knuffar Temple i rätt riktning och utmanar henne att utvecklas inom just vetenskapen. Samtidigt lär hon sig hur hon fungerar med sin autism vilket gör att hon klarar college.

Ifall du tycker Claire Danes är lysande i TV-serien Homeland är det absolut inget i jämförelse med vad hon är i Temple Grandin. Hon bär filmen själv och utan att ens verka andfådd. Hon karikerar inte Grandin utan förmedlar ett fascinerande personporträtt full med nyanser. Ett fantastiskt exempel på hur en skådespelerska kan formligen uppslukas i en roll och bli sin karaktär

”Annorlunda, men inte sämre” är vad Temple har lärt sig av sin mor att hon är. Det summerar hennes liv och yrkesliv på ett formidabelt sätt. Idag är Temple Grandin en av de ledande rösterna inom autismforskning och boskapsskötsel. Se filmen och se världen med andra ögon.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.