Tema: Quentin Tarantino del 1

Den 9 augusti går Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood upp på svenska biografer. Inför premiären kommer vi köra Tema: Quentin Tarantino varje vecka här på Filmfenix. Once Upon a Time in Hollywood blir Tarantinos nionde film, men jag märker ofta när jag pratar om hans filmer att många tror att han gjort fler filmer. Och det har han ju egentligen men jag tänkte börja vårt QT tema med att reda ut vad som är hans filmer. Imorgon kommer en uppföljning på filmer han medverkat till att skapa.
Så vi börjar från början
med hans förmodligen första film:
My Best Friend’s Birthday från 1987. Obs! Denna räknas inte in i hans 9 filmer utan verkar mer vara ett tidigt hobbyprojekt som få har sett. Jag vill gärna se den men den är inte så lätt att få tag på. Så vidare till hans 9 filmer:
1. Reservoir Dogs (De hänsynslösa) från 1992. Quentins 1:a officiella film och hans genombrott. Enligt mig, hans näst bästa film någonsin fast egentligen kanske hans bästa. På bilden Michael Madsen och Harvey Keitel, i något som kommer bli ett signum för QT, människor i bakluckan
Quentin Tarantinos andra film och kanske den film som skapade hans namn:
2. Pulp Fiction från 1994. Filmen som kanske skapade hans andra signum, icke-linjärt berättande. Pulp Fiction förändrade hela min syn på filmskapande och har sedan dess varit min favoritfilm.
3. Jackie Brown från 1997. En riktigt bra film, men som tyvärr föll lite platt hos publiken efter succén med Pulp Fiction. Manus är baserat på en novell av Elmore Leonard. Men bakluckan följer med och detta är kanske en av hans filmer som vinner i längden.
Hans fjärde film blev uppdelad i två volymer, men räknas enligt QT som en film:
4. Kill Bill Vol 1 & 2 från 2003/2004 & Kill Bill: The Whole Bloody Affair från 2011. Ja, det är alltså en film om någon missat det och Kill Bill: The Whole Bloody Affair från 2011 är alltså den sammansatta filmen av de två delarna som utkom 2003/2004. Jag älskar verkligen alla sidor av Kill Bill med fantastiska Uma Thurman i huvudrollen.
Efter Kill Bill händer något helt annat, då kommer filmen som känns lite oplanerad, som ett lite roligt sidoprojekt:
5. Death Proof från 2007. Jag har inget emot denna film men som nämnt tidigare så känns den inte helt genomtänkt.
6. Inglourious Basterds från 2009. Denna galna historia som utspelar sig under andra världskriget blev Tarantinos ”nya” succéfilm. Detta är den film jag gillar minst ur Quentins repertoar. Förutom de ljuspunkter som Christoph Waltz bjuder på i den fantastiska rollen som officeren Hans Landa.
Och på tal om stjärnskottet Christoph Waltz så återkommer han även i Quentins nästa film:
7. Django Unchained från 2012. Ett mästerverk. En ny tappning av westernfilm med bland annat Jamie Foxx och Leonardo DiCaprio.
8. The Hateful Eight från 2015. En av de vackraste och mest störda filmer jag sett, och en fantastisk bioupplevelse på Rigoletto. Den blev dock igen större publiksuccé.
Och så återkommer vi då till årets kanske mest hajpade film som kommer bli Quentin Tarantinos nionde film:
9. Once Upon a Time in Hollywood 2019. Jag kan inte skriva om något jag inte sett, men jag tror att jag kommer älska den. Han har ju blandat ihop mina bästa genrer med fantastiska skådespelare. Vad kan gå fel? (min känsla)

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.