Tema: Quentin Tarantino del 7 Reservoir Dogs

I förra veckans tema om Quentin Tarantino kunde ni läsa Pärs recension av Jackie Brown som är QT:s tredje film. Denna veckan tänkte jag skriva några rader om Reservoir Dogs (De Hänsynslösa) från 1992 som är Tarantinos genombrottsfilm. Som jag skrivit i tidigare inlägg på temat så är detta kanske hans allra bästa film. Det är en film jag sett väldigt många gånger. Och varje gång jag ser den hittar jag något nytt och den blir aldrig tråkig, det är en av styrkorna med Reservoir Dogs. 

Detta är en välbekant bild som dyker upp i lite olika varianter i tryck och media, den används bland annat i diverse reklamfilmer, sketcher, parodier och den har även blivit ett kännetecken för Tarantino. Många tror att detta är öppningsscenen i filmen, men det är fel, denna scen kommer ca 8 minuter in i filmen efter caféscenen som öppnar filmen. Delar av caféscenen som öppnar filmen kan ni se i det inlägg som handlar om QT’s egna rollpresentationer, det s.k. Madonna speech.

Reservoir Dogs börjar alltså på ett café där vi möter ett gäng män som äter frukost, de är alla utom två klädda i black suits (något QT i framtiden kommer kalla sitt trademark). Dessa män runt bordet är idag välbekanta för de flesta men 1992 var många av de okända; Quentin Tarantino, Michael Madsen, Tim Roth, Chris Penn och Steve Buscemi slår mer eller mindre igenom i Reservoir Dogs. De äldre männen i sällskapet är Edward Bunker som inte gjort några större roller men även Lawrence Tierney som hade en gedigen skådespelarkarriär bakom sig precis som Harvey Keitel.

Reservoir Dogs består av många fantastiska scener, ovan är en av mina favoriter, The commode story med Tim Roth. En scen jag älskar mer för varje gång jag ser den. Att Quentin Tarantino är en filmnörd är tydligt redan från början, filmen innehåller så många filmreferenser både uttalade och i scen- och fotospråk. Detta är något han fortsatt med genom hela sin karriär och det är något många uppskattar men även något han brukar kritiseras för. Personligen så älskar jag det, nästan alltid, men ibland blir det för påtagligt. Nedan ännu en fantastisk och omtalad scen, vem sköt vem egentligen?

Något annat jag uppskattar med hans tidiga filmer är hans diffusa sammankopplingar av karaktärer i olika filmer. I Reservoir Dogs är till exempel Mr. Blonde (Michael Madsen) bror med Vincent Vega (John Travolta) i Pulp Fiction. Mr. White (Harvey Keitel) pratar om en f.d. partner vid namn Alabama som syftar på Alabama från True Romance, och Mr. White är även släkt med karaktären Jimmie i Pulp Fiction. Ja denna historien är lång, nördig och intressant, och ingår i det som brukar kallas för QT’s Universes, läs mer om det på The Quentin Tarantino Archives. Det var allt för idag, nu är det bara 2 veckor kvar till premiären av Once Upon a Time in Hollywood!
Bilder och video © Quentin Tarantino

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.