Tema: Quentin Tarantino del 4

I vår fjärde del av temat på Quentin Tarantino kommer vi att kolla på hans egen skådespelarkarriär. Vårt tema om Tarantino kör vi varje vecka fram till premiären av Once Upon a Time in Hollywood som har svensk biopremiär 9 augusti. Denna vecka blir alltså fokus på vilka roller han själv spelat, både i sina egna filmer och i andra produktioner. 

Då Quentin är krediterad för 36 roller, och fler finns okrediterade, så blir det svårt att få med alla. Så i vanliga fall gillar jag kronologisk ordning men i denna del kommer det handla om de roller jag gillar mest. 
Mr. Brown i Reservoir Dogs måste väl vara hans bästa rollprestation (i alla fall i hans egna filmer). Mest minnesvärt är förmodligen inledningen av filmen med hans Madonna speech, som handlar om vad Like a Virgin egentligen handlar om. Har du missat denna dialog så kolla på klippet nedan.

The Pick-up Guy i Desperado av Robert Rodriguez. Kanske inte är en av hans bästa roller men definitivt minnesvärd. Om ni har glömt hans monolog om mannen som pissar ner en hel bar så kan ni se det här.
Jimmy i Pulp Fiction, när Jules och Vincent råkat döda en person i sin bil åker de hem till Jimmy för att han ska kunna hjälpa dom. Jimmy blir inte så glad men i slutändan kommer The Wolf (Harvey Keitel) och städar upp situationen.

The LeQuint Dickey Mining Co. Employee i Django Unchained, kanske en av de mest märkliga och mest kortvariga roller han haft där han blir sprängd i luften.
Richard Gecko i From Dusk Till Dawn kanske hans mest långvariga rollprestation men kanske inte den bästa. Men det finns en riktigt rolig och intressant mock/dokumentär Full Tilt Boogie av Sarah Kelly om inspelningen av filmen som rekommenderas.

Slutligen kanske min största chock genom åren, då han dyker upp som sig själv i den udda dramakomedin She’s Funny That Way av Peter Bogdanovich med bland andra Jennifer Aniston och Owen Wilson.
Det finns mycket mer intressant att skriva om hans filmer och rollprestationer så vi återkommer till det framöver. Ha det bäst så länge!

Photos © Quentin Tarantino

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.