Tema: Quentin Tarantino del 2

Vårt tema om Quentin Tarantino fortsätter, idag bjuder vi på filmer han har medverkat till att skapa. Filmer han skrivit manus till, medverkat i, producerat eller delvis regisserat.
True Romance från 1993.
Detta fantastiska och våldsamma kärleksdrama om Alabama och Clarence tillskrivs ofta Quentin Tarantino och han har skrivit manus till filmen men det är Tony Scott som regisserat den. Det är över 20 år sedan jag såg True Romance, men jag minns att jag älskade den, så det börjar definitivt bli hög tid att se den igen. I huvudrollerna ser vi fantastiska Patricia Arquette och Christian Slater.
Natural Born Killers från 1994. Denna våldsamma Bonnie and Clyde-historia om Mickey och Mallory är regisserad av Oliver Stone men manus är även här skrivet av Tarantino. Stone och Tarantino har dock haft en hel del konflikter angående detta manus så numera är Quentin tilldelad ’Story by’. Jag gillade verkligen Natural Born Killers när den kom men jag har sett om den och jag tycker nog inte att den håller längre.
Four Rooms från 1995. Denna film är indelad i fyra sammanlänkade historier och Quentin har skrivit och regisserat fjärde delen The Man from Hollywood. Övriga delar av denna galna film, som utspelar sig på ett hotell på nyårsafton, är The Missing Ingredient av Allison Anders, The Wrong Man av Alexandre Rockwell och The Misbehavers av Robert Rodriguez. I rollerna ser vi bland annat Tim Roth, Antonio Banderas och Madonna.
From Dusk till Dawn från 1996. Ett blodigt kriminaldrama med en märklig tvist som handlar om de två bröderna Seth och Richard som är på rymmen efter ett bankrån. Filmen är regisserad av Robert Rodriguez men Tarantino har skrivit filmmanuset och är exekutiv producent samt spelar han en av huvudrollerna som Richard. From Dusk till Dawn är en riktigt skruvad och underhållande historia med ett något oväntat slut. Första filmen var väldigt bra, uppföljarna eller serien har jag inte sett.
Hostel & Hostel: Part II från 2005 & 2007. Jag brukar tycka att Quentin gör ganska galna filmer men hans kollega Eli Roth går alltid lite längre med sina slasherfilmer. De två första Hostel-filmerna är regisserade och skrivna av Eli Roth men även här har Tarantino haft med ett finger som exekutiv producent. Jag gillade verkligen Hostel, framförallt första men även andra, och jag har sett dem flera gånger men det är ju inte för alla.
Avslutningsvis så har Quentin Tarantino och Robert Rodriguez även samspelat i många fler projekt som Desperado, Grindhouse och Sin City. Quentin har även gästspelat som regissör för två avsnitt av tv-serien CSI: Crime Scene Investigation, Grave Danger från 2005.
Det var allt för idag, nästa vecka kommer vi fördjupa oss inom Tarantinos användande av skådespelare!

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

2 comments

  1. Hej!

    Kanske kul att veta att Quentin Tarantino också spelade en stor roll i 4 avsnitt av ALIAS och ”kom in i branschen” med manuset till PAST MIDNIGHT med Rutger Hauer…

    • Angela Ljungkvist

      Hej, tack för bra feedback. Alias kände jag faktiskt inte till. Och allt han medverkat i är ju inte med i inlägget, tex är inte Killing Zoe, Cityakuten eller Love Birds in Bondage med heller. Men vi kan ta med Alias när vi skriver om skådespelare nästa vecka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.