Tekken Tag Tournament 2

En av de bästa spelserierna genom tiderna har nu kommit i ytterligare en utgåva. Efter lång tids väntan får vi äntligen återse de mäktiga och underliga slagskämparna i Iron Fist-turneringen.

Jag rankade nyligen Tekken 3 som det bästa spelet som någonsin gjorts. I det spelet var det ett lagom stort register av spelbara karaktärer med en väl avvägd balans som gjorde susen. Femton år senare har antalet fighters tredubblats. Det skapar ett litet problem. Även om det självklart finns en del figurer med en liknande uppsättning attacker så är överskådligheten och möjligheten att läsa motståndarens spelstil betydligt mindre.

Mer imponerande är att så många av de spelbara karaktärerna faktiskt är roliga att spela med. Jag skulle säga att utöver de direkt löjliga som demonen Ogre, känguru-teamet Roger Sr. och Jr. samt de båda björnarna så är det ett rent nöje att försöka lära sig de olika figurerna. Det går precis som tidigare att köpa nya dräkter till sina figurer och ge dem upp till tio egna kostymer, vilket förstås hjälper till att bryta monotonin.

Tag-funktionen är egentligen inget som jag tyckt varit överdrivet roligt. Som tur är går den i nästan alla avseenden att välja bort, för att istället slåss med en ensam fighter som är något starkare. Jag har inga praktiska problem med tag-funktionen. Den fungerar alldeles utmärkt med både team-kast och, när man fått in snitsen, nästan oändliga slagkedjor. När den ena spelarens livmätare gått ner kan man lyckas med teambaserade specialattacker som kan vända striden till sin egen fördel. Men får jag välja så är mano-a-mano min favorituppställning.

Offline finns det obligatoriska Arcade Mode där ett tiotal väldigt enkla motståndare följs av en oproportionerligt svår boss, som aldrig är rolig utan bara kan besegras genom att hitta en specialattack och mata på. Det går att öva på sina färdigheter i Practice Mode och det finns ett krystat läge där spelaren får styra Com-Bot genom en rad övningar. Tyvärr är uppgifterna så pass opedagogiskt upplagda och oklart formulerade att syftet, att lära sig spelets grunder, går förlorat. Det är dock roligt att kunna göra sin egen fighter genom att själv välja vilka attacker Com-Bot ska använda sig av.

Det går även att slåss i Team Battle, på tid och mot ”spöken” det vill säga karaktärer som arkadspelare runt om i världen (läs: Japan) skapat och laddat upp. Det är som att spela online, fast offline. Roligt och enkelt sätt när man tröttnat på Arcade Mode. Online-läget är stadigt och bra upplagt med möjlighet att se andras matcher när man väntar, ladda ner repriser och spana in leaderboards.

Trots att det har lite för många karaktärer för att det ska vara riktigt lätt att få grepp om så är detta minst lika bra som det bästa spelet i spelserien (Tekken 5). Att Namco skippat det horribla Beat-em-up-läget från Tekken 6 är förstås alldeles underbart. Jag måste erkänna att jag inte längre är lika skicklig på Tekken-spel som jag var i min ungdom, förmodligen för att tiden inte längre finns där för att nöta combos och kast. Men kanske är det inte längre lika lockande att pressa sin smärtgräns (mina tummar mår inte bra av PS3-ans styrkors) till dess att slagsmålen flyter som ett rinnande vatten. Tekken Tag Tournament 2 är det snyggaste, största och mest omväxlande Tekken-spel jag har spelat. Tyvärr är det inte mycket nytt under solen och snart undrar jag om inte en nytändning behövs hos Namco så att nästa generation av fight-entusiaster kan lockas att greppa handkontrollerna.

 

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.