Teenage Mutant Ninja Turtles – Heroes in a Half Shell

gänget

Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles
Teenage Mutant Ninja Turtles
Heroes in a half-shell
Turtle power!

Så inleds introt till en av de bästa tecknade serierna jag visste när jag var liten. 1984 skapade Peter Laird och Kevin Eastman en serietidning som handlade om fyra stycken muterade ninja sköldpaddor. Serietidningen var mörk och det var hämndlystna sköldpaddor vi hade att göra med. Något år senare blev dock sköldpaddorna mer barnvänliga och då dök även den första tv-serien upp, samma år som jag föddes.

Jag är född i slutet av 80-talet och växte upp med de muterade sköldpaddorna. Leksaker, brädspel, tv-spel, serietidningar, godis, tv-serier och naturligtvis riktiga spelfilmer. Den första långfilmen med de riktiga sköldpaddorna kom 1990. Den släpptes återigen på DVD i Sverige förra året och finns recenserad här. Jim Henson, skaparen av Mupparna, stod för skapandet av det mäktiga utseendet på dessa gröna varelser. Så häftigt, så mäktigt! Jag minns känslan första gången jag såg Teenage Mutant Ninja Turtles II – The Secret of the Ooze hemma hos mina kusiner. Jag kan ha varit 6-7 år. De hade den på VHS, inspelad från någon filmkanal på den tiden. Troligtvis hade REC-knappen tryckts in för sent, första scenen när sköldpaddorna hjälper Keno knacka ner rånarna i inledningen, var spårlöst borta.

secretoftheooze

Flera år senare lyckades jag få tag på filmen och se den i sin helhet och det var en riktigt häftig känsla att se de fyra ”riktiga” sköldpaddorna ta ett skutt upp i luften tillsammans med filmens titel. Nu var ju det den andra filmen som släpptes och den första och den tredje filmen fick jag se långt efter dess premiärer. Trots så många år på nacken så har dessa filmer fortfarande en väldig charm, och är man född och uppväxt med Turtles så ryser det till i kroppen när man får se de fightas på riktigt. Den tredje filmen hade premiär 1993 och den är inte alls lika populär och älskvärd som de två första. Ni som sett den vet vad jag pratar om, men har ni inte sett den så kommer en kort sammanfattning här: April köper en spira på loppis och visar den för sköldpaddorna som håller i den samtidigt som någon håller i den någonstans i Japan långt tillbaka i tiden. De teleporteras till forntida Japan samtidigt som fyra japanska samurajer teleporteras till kloakerna i nutidens New York. Bara lyssna på det så förstår ni att det inte är någon direkt höjdare till film, och dessutom hade inte Jim Henson creation shop varit med och skapat kostymerna till sköldpaddorna, vilket troligtvis är orsaken till att de är märkbart billigare och sämre utvecklade.

Det dröjde ända till 2007 innan nästa Turtles-film kom. TMNT hette den kort och gott och var helt datoranimerad. Jag tänker inte fördjupa mig i den, utan hoppa vidare ytterligare sju år, till den 8:e augusti 2014 då vi äntligen fick möjlighet att se en ny spelfilm med våra favoritreptiler. Många var väldigt negativa när de första bilderna på sköldpaddorna släpptes. De hade fått en mer ”realistisk” look och frångått att försöka efterlikna den tecknade serie som var förlaga för de tidiga spelfilmerna. Fler orsaker till de negativa ropen var att Michael ”Transformers” Bay var inblandad och att det var på tal om att storyn skulle ändras helt och sköldpaddorna skulle härstamma från yttre rymden och vara någon form av aliens. Jag ville inte ha allt för stora förväntningar och försökte hålla en låg profil. När väl den kom på bio så gick jag och några vänner och såg den. Den var bättre än vad jag hade förväntat mig, men den ger inte samma feeling som de andra filmerna. Den är något mörkare och tuffare än vad vi tidigare har sett i de ovan nämnda filmerna. Jag ser dock fram emot DVD/Blu-ray releasen och möjligheten att se om filmen. Glädjande är det också att distributören Studio S Entertainment, som ligger bakom släppet av originalfilmen från 1990, även kommer att ge ut del två och tre i originaltrilogin om Leonardo, Michelangelo, Donatello och Raphael. Något jag verkligen ser fram emot.

tmntremake

På min tid fanns det gott om leksaker också. Jag minns att jag hade en Michelangelo actionfigur som jag älskade över allt annat på hela jorden, tills den dag min lillebror och hans kompis fick tag på den och ville testa om den kunde flyta i vatten, för det är ju trots allt en sköldpadda. Vi hade en bäck vid vårat hus där de testade. Sedan den dagen har jag inte sett min älskade actionfigur. Jag hade visserligen några andra figurer från 80-talsserien som hade förmågan att transformeras, och jag hade även Metalhead och Casey Jones, men det var inte alls samma sak, de var inte ”originalet” och det var absolut ingen av de fyra sköldpaddorna. Oturligt nog var jag inte så jätteförsiktig med mina leksaker när jag var liten, så ingen figur finns längre kvar i livet. Däremot har jag lyckats behålla några serietidningar i gott skick som jag kommer hålla hårt i. Tidningar och figurer finns det även att köpa idag, men de har som sagt utvecklats något under åren och jag har blivit äldre. Men Turtles kommer alltid väcka det lilla barnet inom mig. Bara det inte är en tv-serie som introducerar en kvinnlig turtle (Ninja Turtles – The Next Mutation), eller en animerad serie producerad av Nickelodeon, så är jag nöjd.

Jag har aldrig varit så jätteintresserad av tv-spel, men jag har ändå lyckats spela de flesta utav spelen med de fyra sköldpaddorna som släpptes under 90-talet och trots att jag alltid har varit kass på tv-spel så har jag upplevt dessa spel som mycket underhållande. Jag vill minnas att jag hade ett handhållet Turtles-spel som fick följa med på diverse campingturer och övernattningar. Grafiken var inte alls den bästa, påminde om Nintendos gamla Game and Watch spel. Brädspel fanns det också och jag hade ett riktigt coolt pop-up brädspel som liten. Det var dock mer underhållande att leka med figurerna än spela själva spelet.

TMNTsnes

Det väcks så många minnen när jag tänker på Turtles. Utöver det jag nämnt ovan så gjordes det självklart hemmagjorda vapen för att kunna efterlikna favoritsköldpaddan. Oftast tillverkades nunchucks och när de inte pallade mer så togs första bästa pinne (läs kvastskaft) och favoriten ändrades från Michelangelo till Donatello. Teenage Mutant Ninja Turtles är verkligen nostalgi!

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.