Tarzan

Tydligen betyder Tarzan ”vit skinn” och det finns en verklig historia bakom den liansvingande och höftskynkesklädde djungelhjälten.

Tarzan 01Någonstans i Afrika. Det är någon gång i slutet av 1800-talet. Ett ungt par med ett nyfött barn flyr från ett brinnande skepp och tar sig i land. De bygger en trädkoja av materialet från vraket. Det ter sig inte bättre än att det unga paret blir dödade av en leopard med namnet Sabor. Samma leopard har tidigare dödat gorillan Kalas nyfödda barn och hon blir därför mycket glad när hon hittar det lilla människobarnet i trädkojan. Kala räddar barnet från att bli efterrätt åt Sabor. Kala tar med barnet till sin gorillaflock och får efter lite tvekan stanna kvar och bli uppfostrad av aporna. Kala döper barnet till Tarzan.

Trots att Tarzan är en människa och inte alls lika fysiskt stark som en gorilla växer han upp i flocken och blir en stark ung man. Han får polare som gorillan Tufs och elefanten Tantor. När den illasinnade leoparden Sabor åter dyker upp och angriper flocken dödar Tarzan leoparden genom list och snabbhet snarare än rå styrka, vilket ger Tarzan gorillaflockens ledare Kerchaks respekt.

Tarzan 02Något senare dyker ett nytt element upp i djungeln. Människor! Det är en professor, dennes dotter Jane och en jägare. De är i djungeln för att leta efter gorillor. Jane möter en flock skogstokiga apor som jagar efter henne, men så småningom blir hon räddad av Tarzan. Och resten är historia.

Detta är alltså Disneys variant av Edgar Rice Burroughs historia om Tarzan. Burroughs i sin tur har enligt sägnen lånat historien från en svensk. Japp, så är det. Egentligen är Tarzan svensk och skulle förmodligen nog ha svingat sig i tallgrenar och granar. Nej, inte riktigt, däremot tros Burroughs ha lånat grunden i historien från den svenske äventyraren och etnologen Ivor Thord Gray (Thord Ivar Hallström egentligen). Huruvida detta är sant eller inte visar Disneys produktion inte och egentligen spelar det heller ingen roll. Tarzan är en av 1900-talets mest spridda hjältar och det gjordes en mängd spelfilmer där karaktären förekom, varav de med simmaren och mångfaldige OS-guldmedaljören Johnny Weissmüller är de mest kända. Tarzan fick dock ganska svår konkurrens av hjältar med övernaturliga krafter och är kanske idag inte det starkaste hjältekortet i kortleken.

Tarzan 03Disney lyckas ta Tarzan till den animerade filmduken på ett välförtjänt sätt. Filmen är visuellt snygg med den massiva djungeln och Disneys säkra animationer. Tarzan liksom surfar fram genom djungeln på ett sätt som givetvis inte var att tänka på när storsimmaren Weissmüller iklädde sig höftskynket på den svartvita tiden. Detta var en dyr film att göra. Produktionskostnaden hamnade då på slutet av 90-talet på en miljard kronor. Det märks att man inte slarvat för det är välgjort och snyggt. Ovanpå detta kommer musiken som är av yppersta klass för animerad film.

Det brukar vara lätt att känna igen Disneys alster. De brukar ha ett visst tilltal som gör att man känner igen det även när man inte sett filmen innan. Tarzan har givetvis detta, men den känns ändå fräsch på ett sätt som andra Disneyfilmer inte alltid gör (även om de för det mesta alltid är kompetent animerade). Animationen känns lite vildare än vad vi är vana vid, lite mer levande.

Tarzan 05Tarzan i Disneys tappning är en välgjord och trevlig berättelse att se, precis lagom spännande. Sedan har vi ju alltid det gamla skämtet om Tarzan (som inte har något med liansvingaren att göra):

 

Familjens hund Tarzan hade blivit överkörd och dött. Mamman i familjen tänkte att det enda rätta var att berätta det för barnen utan omsvep så hon gick in i deras rum och sa ”Tarzan är död!”. Ingen reaktion från barnen som bara fortsatte leka och stoja.

En stund senare kom ett av barnen och frågade om han fick gå ut med Tarzan.

Mamman sa: ”Men Tarzan är ju död det berättade jag ju nyss!”

Barnet började storgrina och sa ”Jag tyckte du sa ”farsan”!

 

[small_divider]

Bilder ©Disney

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.