Tales of Berseria

En emotionell karusell är nog den perfekta beskrivningen för Tales of Berseria, som utspelar sig långt innan dess föregångare Tales of Zestiria. Bara 15 timmar in har jag upplevt sorg, glädje, kärlek, ilska och mer sorg. Genom alla Tales-spel jag spelat har man fått styra variationer av olika karaktärer. Man har fått följa deras utveckling och se dem ifrågasätta sina val, sin moral och sina beslut, men aldrig har man fått en hjälte eller antihjälte, som varit så fylld med ilska och hämningar, som i detta spel.

Storyn är spelets största styrka. Efter ett par korta scener slungas man direkt in i historien om Velvet Crowe, som är 16 år och bor i en liten by med sin mentor och lillebror. Man får uppleva hur den unga, ambitiösa flickan förvandlas till en hämndlysten demon, som utan tvekan skulle låta hela världen gå under för att uppnå sitt mål. Efter ett tidshopp på 3 år spelar man sedan vidare och det går inte lång tid innan man börjar plocka upp sina andra kompanjoner: Rokurou, som är en annan demon som är starkt bunden av heder och som vill betala tillbaka sin skuld till Velvet; Number 2, som tillhör Malak-rasen och som i princip blir kidnappad av Velvet; ”Eizen”, piraten som kallar sig reaper för att han är en Malak, som bringar otur och som letar efter sin vän och kapten samt ”Magilou”, häxan och även min favorit.

För er som inte spelat Tales-spelen kan jag berätta att kemin mellan karaktären är en av de bästa delarna i spelserien. Man får hela tiden uppleva karaktärernas reaktioner på varandra och olika händelser och likadant är det i Tales of Berseria. Jag var inte en enda gång besviken på dialogerna i spelet. Det har funnits tillfällen i Tales-spelen då huvudkaraktären måste göra något som anses moraliskt fel. Jag minns en scen från Tales of Vesperia där huvudkaraktären tvingas lönnmörda någon och som spelare får man inget val. Efteråt märker man hur hela karaktären förändrats efter den scenen. Tales of Berseria byggs runt en karaktär som har tappat allt, som är blodtörstig och som livnär sig på att sluka andras själar. Hennes moraliska kompass spelar inte någon roll då hennes mål är att döda mannen, som räddade världen. Men vad är det som avgör vad som är rätt eller fel? Ordspråket ”For the greater good” passar perfekt in för storyn av Tales of Berseria.


Nackdelen med spelet är att det använder samma slagsmålsystem som alla andra Tales-spel. Det kan lätt bli en knapptryckningsfest där man slår på samma knapp tills fingertopparna blöder. Dock har de fixat till systemet en hel del och gjort det lättare att binda de olika knapparna till olika attackkombinationer. De har även utvecklat ett bra avbytarsystem för de olika karaktärerna när man byter mitt i en fight. Det som lyfter spelet ännu mer är att de lagt in flera små scener, vilket ger känslan att spelet flyter på mer när man blir matad lite story hela tiden. De har även lagt in lite olika minispel där man får testa sina färdigheter och ett bra sätt att variera det man håller på med.

Om du vill uppleva känslor rekommenderar jag dig verkligen att testa detta spel. Eller rättare sagt, spela detta spel; Det är ett perfekt exempel på ”JRPG”, japanskt rollspel, i sin bästa form.

En emotionell karusell är nog den perfekta beskrivningen för Tales of Berseria, som utspelar sig långt innan dess föregångare Tales of Zestiria. Bara 15 timmar in har jag upplevt sorg, glädje, kärlek, ilska och mer sorg. Genom alla Tales-spel jag spelat har man fått styra variationer av olika karaktärer. Man har fått följa deras utveckling och se dem ifrågasätta sina val, sin moral och sina beslut, men aldrig har man fått en hjälte eller antihjälte, som varit så fylld med ilska och hämningar, som i detta spel. Storyn är spelets största styrka. Efter ett par korta scener slungas man direkt…

Review Overview

Stars

90

About Samir

32 år gammal, spel/filmnörd. Har gjort mitt hobby till mitt jobb, jobbar som föreningskonsulent för Sverok och även projektledare för Spelens hus. Spelar just nu: Overwatch, Hs och Magic the gathering. Lyssnar på: Shimmerpop Favorit bok: Shades of grey av Jasper Fforde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.