Tale of Tales

Tre berättelser om tre kungar, en kan inte ge sin fru ett barn, den andra gör vad han kan för att förhindra sin dotter från att gifta sig och den sista söker efter en kvinna vars utseende han inte känner men vars sångröst sätter igång hans kroppsvätskor.

Matteo Garrone slog igenom på bred front med Gamorra för sju år sedan. Den grymma och avskalade skildringen av organiserad italiensk brottslighet vann dröser med troféer och hyllades av kritiker. Sedan dess har han gjort den italienska komedin Reality och nu har han fått äran att styra en storslagen europeisk samproduktion. Rakt in i klipporna.

tot2

It’s just a flesh wound

Det finns flera delar av Tale of Tales jag gillar. Smådetaljer och knasiga påhitt står ut och förundrar. Filmen bryr sig inte om att riktigt sy ihop alla scener ordentligt utan förlitar sig rätt ofta på övergångar till svart när en scen är slut. Vilket jag inte har några problem med.

Rent tekniskt är filmen otroligt snygg på det sätt enbart filmer med riktiga inspelningsplatser och lite specialeffekter lyckas med. Fotot är vackert och vissa visuella detaljer har jag bokstavligt aldrig sett tidigare.

Filmen lider dock av tre stora missar. Det första är avsaknad av tempo. Visserligen har vi mycket vackert och udda att titta på, men det hjälper inte när nästan varje scen är ungefär en femtedel längre än den behöver vara. Två timmar och fem minuter är ingen orimlig speltid för en episodfilm, men detta hade lätt kunnat tightas till solida 90 minuter utan problem.

Problem nummer två är att Tale of Tales tveklöst är en saga och en saga kräver normalt någon form av budskap till tittaren. Sensmoralen här är att sitta still och hålla käften. Nästan alla som opponerar sig mot auktoriteter straffas på ett eller annat sätt. Den som hjälper andra och utför osjälviska handlingar får tillbaka smärta eller ond bråd död. Fula människor är generellt onda eller otrevliga.

tot3

Orgie, igen?

Den udda historien om den kåte kungen (Vincent Cassel) vars öron får honom att jaga efter en kvinna han aldrig träffat är späckad av både kvinnohat och utseendefixering där alla utom den kukstyrde konungen straffas. Detta är inte en barnfilm, sporadisk nakenhet (manlig blick på kvinnliga bröst) och mycket slafsigt våld.

Den sista saken som verkligen tynger ner filmen är avsaknad av personregi. Stora skådespelare som Vincent Cassel, John C. Reilly och Toby Jones har gjort betydligt bättre ifrån sig tidigare, men deras övertramp tar sig helt olika uttryck. Cassel halkar runt hela dialektrinken i ett försök till någon slags amerikansk Shakespeare, Toby Jones stirrar konstant rakt ut i intet oavsett vad det är för känsla han ska förmedla och Reilly underanvänds rejält. Shirley Henderson döljs bakom oförståelig och oinspirerad ålderssminkning på samma sätt som Guy Pierce i Prometheus.

Av de mer etablerade namnen är det enbart Salma Hayek som använts rätt. Hade filmen enbart fokuserat på henne och hennes tragik hade detta verkligen kunna blir riktigt bra. Ett annat alterna

tiv hade varit att låta Terry Gilliam göra filmen, istället för att ta in en undermålig Gilliam-imitatör.

Tre berättelser om tre kungar, en kan inte ge sin fru ett barn, den andra gör vad han kan för att förhindra sin dotter från att gifta sig och den sista söker efter en kvinna vars utseende han inte känner men vars sångröst sätter igång hans kroppsvätskor. Matteo Garrone slog igenom på bred front med Gamorra för sju år sedan. Den grymma och avskalade skildringen av organiserad italiensk brottslighet vann dröser med troféer och hyllades av kritiker. Sedan dess har han gjort den italienska komedin Reality och nu har han fått äran att styra en storslagen europeisk samproduktion. Rakt in…

Review Overview

Betyg

40

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.