Taken 3

taken3_1Liam Neeson har förhoppningsvis gjort den sista Taken-filmen nu med den tredje i serien. Familjen Mills är en otursmagnet av rang som inte bara lyckas bli kidnappade en gång utan två och oturen fortsätter även in i Taken 3.

Det är tur att pappa Mills är utrustad med just de färdigheter som krävs för att lösa problemen i alla tre filmerna. Taken 3 har säkert sneglat på hur effektiva våra svenska återvinningscentraler är och apat efter för det finns inte mycket nytt. Trean försöker vara en en klassisk vem har gjort det-thriller. Det kräver inte tio minuter för att räkna ut hur det hänger ihop. Manuset är makalöst tamt och det är Luc Besson och Robert Mark Kamen som står bakom. Det enda som är oklart är motivet och det är tveksamt om det är värt att se en och en halv timme av förstörelse för att få reda på det.Taken3_2Den före detta hemliga agenten Bryan Mills (Liam Neeson) sätts dit för sin exfrus (Famke Jensen) mord och han försöker rentvå sitt namn. Ja filmen är en ren rip-off av Jagad med Harrison Ford. Skillnaden är att Bryan Mills är specialtränad och undviker varenda fara utan större problem. Neeson och Jensen framstår som totalt ointresserade och är tveklöst där bara för att hämta lönechecken. Dessutom kidnappas han dotter igen bara för att de ska reta upp Mills. Det är nästan för komiskt.

taken3_3Taken 3 är en väldigt smaklös soppa. Manuset, om man ens ska kalla det det, är bara explosioner och stunts. Det är helt utan originalitet och jag kan tänka mig att Besson och Kamen svängt ihop manuset över en lunch. Det finns inte ett ögonblick i hela filmen där vi upplever att Mills är i någon verklig fara. Neesons sömngångaraktiga approach hjälper inte filmen ett dugg. Han avverkar skurkarna nonchalant på löpande band. Det finns ingen i hela filmen som ens kan mäta sig med honom vilket gör att det hela bara är en transportsträcka till slutet. Till och med när han rullar utför ett berg vet vi han kommer resa sig upp. Såklart gör han det och dessutom utan en enda skråma!taken3_4Tempot är högt och regissören Olivier Megaton matar på med snabba klipp och extremt skakiga kameror för att visa att det är action och spänning. Tyvärr visar Taken 3 bara problemen med mycket av de massproducerade actionfilmerna som vi ser just nu. Jämför man med Stallones och Schwarzeneggers filmer från 80-90-talet så var de betydligt mer genomarbetade trots att vissa klassas som dumaction. Commando har betydligt mer djup och genomtänkt manus än Taken 3 varför jag föreslår att du ser den eller Jagad istället.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

4 comments

 1. Mathias Linder

  Trots att jag inte har sett filmen ännu så känns det som att det räcker att se trailern och läsa på omslaget för att förstå hela filmen. Speciellt då jag har sett de två första och vet vad det hela går ut på. Med tanke på att den första filmen hade en tunn, men ändå en tuff handling, så finns det ju inte så mycket kvar att kavla ut storymässigt till trean. Redan på 80-talet hade Charles Bronson i sina Death Wish – filmer liknande otur där familjen minskade drastiskt för varje film. Dessa gamla filmer är bättre och mer underhållande än dessa nutida skakiga och snabbt klippta filmer. Jag håller det dig till 100 % angående Stallone och Schwarzenegger. Det var actionfilmer!!!

 2. Såg Taken 3 på bio och självfallet så stank manuset men var mer upprörd över att filmen blivit mer barntillåten då det fanns inget blod i filmen överhuvudtaget. Nu vet jag inte om denna unratet får tillbaka blodet men känslan hade verkligen avtagit när barntillåten stämpeln varit framme.

  • Fredrik Malmquist

   Kan hålla med om att det vattnar ut konceptet en hel del. Bättre att göra en annan film om målgruppen blir yngre…

 3. Mathias Linder

  Nu har jag ”äntligen” sett filmen och det var precis som jag trodde, håller med dig Mats till 100 %. Dessutom läggs det alldeles för mycket tid på Maggie Grace. Där kunde de klippa ner minst 15 minuter. Dessutom är det visst någon form av rutin att Forest Whitaker ska vara polis/fbiagent i dessa moderna actionfilmer. Ta bara The last stand med Arnie som exempel, det är i princip samma karaktär. Mest verkar syftet vara att kunna förklara hur duktiga och farliga huvudkaraktärerna i dessa filmerna är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.