T2 Trainspotting

Trainspotting kommer alltid ha ett speciellt ställe i mitt hjärta. Filmen kom ut när jag gick på universitetet och jag älskade kombinationen av humor och drama. Det var en ögonöppnare över hur filmer kunde vara och den gjorde att jag började söka filmer som liknade den och det öppnade upp mitt filmtittande.

Sedan har vi musiken, den kom att spela en stor roll i mitt liv. Den skivan spelade jag nästan sönder, med musik ifrån New Order, Blur, Pulp, Primal Scream var det en definition av mig som person kändes det som. Så både filmen och musiken var väldigt viktig för mig under mitten av 90-talet. Och nu tjugo år senare kommer T2 Trainspotting.

Tjugo år har gått sedan Mark ”Rent Boy” Renton blåste sina vänner på £ 16000 och ingen har sett honom sedan dess. Men så en dag återvänder han till Edinburgh efter att hans äktenskap kraschar. Han har ingenstans att ta vägen och bestämmer sig att leta upp sina gamla vänner. Men det är knappast en kär återförening. Spud är en missbrukare fortfarande, han har en före detta fru och son men kan inte få det att fungera. Sick Boy är fortfarande arg och bitter över att Mark lämnade honom och blåste sin bäste vän. Och Begbie är fortfarande samme mentalt ostabile person som rymmer från fängelset och har siktet inställt på att döda Mark en gång för alla. Det är knappast den varma återförening som Mark hade hoppats på, för tiden läker inte alla sår.

T2 Trainspotting är inget utan den förra filmen. Detta är en film som är en kompanjon till den. Den har egentligen inte särskilt mycket till handling utan handlar mer om relationen mellan dessa fyra personer och hur de ser sig själva nu när de kommit att bli en bit över 40 år och är mitt i livet. En reflektion över vad man trodde när man var ung och var man faktiskt har tagit vägen. För ingen av dem har egentligen utvecklats, de är samma personer som de var då, med lite mindre droger. Dessa hårda liv har satt sina spår och ingen av dem är särskilt nöjda med var de har landat någonstans.

Filmen ger oss många tillbakablickar, inte bara till den första filmen utan också till deras uppväxt tillsammans. Greppet får oss tittare att fundera på var någonstans det gick fel för dem. Hur gamla val får konsekvenser även tjugo år senare. Även om personerna numera inte har samma djupa missbruk som i den första filmen är de fast i ett liv där droger och de val man gjort påverkar dem konstant.

Detta är en film för nostalgikerna. För den har inte någon egentlig handling. Det finns någon lös tråd om att bygga en bordell som får Mark och Simon att börja samarbeta igen men det känns mer som någon som finns där för att ha en ram. Nej detta handlar om att återuppleva samma karaktärer vi blev kära i för tjugo år sedan och se vart deras liv har tagit dem. Även om jag gillar filmen så är det uppenbart att detta är en film för fansen och inga andra. Folk som inte har sett den första filmen har inte så mycket att hämta här.

Trainspotting kommer alltid ha ett speciellt ställe i mitt hjärta. Filmen kom ut när jag gick på universitetet och jag älskade kombinationen av humor och drama. Det var en ögonöppnare över hur filmer kunde vara och den gjorde att jag började söka filmer som liknade den och det öppnade upp mitt filmtittande. Sedan har vi musiken, den kom att spela en stor roll i mitt liv. Den skivan spelade jag nästan sönder, med musik ifrån New Order, Blur, Pulp, Primal Scream var det en definition av mig som person kändes det som. Så både filmen och musiken var väldigt viktig…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.