Svartklubb

Svensk skräckfilm hör inte till vanligheterna men emellanåt så dyker det upp någon ny film på temat. Vi har nämligen fått ta del av en ny svensk independent skräckfilm, Svartklubb, som nyligen premiärvisades, filmen presenteras av Haveri Film. Vi har även fått möjlighet att intervjua filmens regissör Nils Alatalo, länk till intervjun hittar du i slutet av recensionen.

Filmen handlar om en sista natt på en svartklubb som ska slå igen och den sista ravefesten där. Vännerna Mimmi och Nina är där med några kompisar och natten börjar bra. Nina vill först inte följa med men blir övertalad av Mimmi, och snart mår hon bra, musiken dunkar ut ur högtalarna och drogerna och dansen flödar. Alla dansar och mår bra men plötsligt börjar det hända obehagliga saker, en efter en drabbas av en konstig smitta och ravefesten urartar i ett blodigt kaos.

Det är en snygg, obehaglig och välgjord film av dessa unga filmskapare. Filmen har främst finansierats av mindre, lokala kulturstöd, och filmteamet bestod helt av nyutexaminerade filmarbetare. Teamet har blivit inspirerade av gör-det-själv-produktioner som Kill List och Primer och ville själva göra en modern film direkt från ett personligt filmskapar-kollektiv. Att göra en skräckfilm är svårt så det är ett modigt initiativ, men dom har lyckats, det är både skrämmande och groteskt. Miljöerna är otroligt effektfulla och det är snyggt filmat. Filmen innehåller väldigt lite dialog, även det är svårt att genomföra då man oftast behöver dialogen för att föra historien framåt, men dom har lyckats även med detta. Musiken i filmen är otroligt bra anpassad till historien och för filmen framåt, även kostym och ljus är väldigt snyggt gjort.

I huvudrollerna ser vi Isabelle Grill som Mimmi och Tuva Jagell spelar Lina. Isabelle har vi tidigare sett i bland annat Midsommar och Götaplatsen. Tuva har spelat i bland annat filmen Pojkarna och serien Studenternas Undergång. Både Isabelle och Tuva spelar sina roller väldigt bra och trovärdigt, jag är säker på att dom har en ljus framtid framför sig.

Så bra jobbat Haveri Film, jag ser framemot att se fler av era produktioner i framtiden. Filmen har visats runt om på filmfestivaler, något den skulle fortsatt med, men i dagsläget blir det ju svårt men jag hoppas att de lyckas nå ut med Svartklubb på något annat sätt. För manus och regi står Nils Alatalo, foto Amelia Finngåård, Jakob Ekvall och Gustav Råström, musiken är skapad av Christer Wahlberg och Joakim Martinsson.
Bilder © Haveri Film

Vill du veta mer om skapandet av filmen, då tycker jag du ska läsa Rasmus intervju med filmskaparen Nils Alatalo >>

Svensk skräckfilm hör inte till vanligheterna men emellanåt så dyker det upp någon ny film på temat. Vi har nämligen fått ta del av en ny svensk independent skräckfilm, Svartklubb, som nyligen premiärvisades, filmen presenteras av Haveri Film. Vi har även fått möjlighet att intervjua filmens regissör Nils Alatalo, länk till intervjun hittar du i slutet av recensionen. Filmen handlar om en sista natt på en svartklubb som ska slå igen och den sista ravefesten där. Vännerna Mimmi och Nina är där med några kompisar och natten börjar bra. Nina vill först inte följa med men blir övertalad av Mimmi,…

Review Overview

Betyg

80

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.