Superhjältarna 2

Som ni kanske minns så slutade den första Superhjältarna med en liten cliffhanger där ”Undergrävaren” attackerade staden med en enorm borr. Den andra filmen tar vid precis där den första slutade med att familjen Parr tillsammans måste stoppa Undergrävaren från att totalt demolera staden. Saker går dock inte riktigt som planerat och myndigheterna är allt annat än lyckliga över superhjältarnas inblandning och skyller skadorna som uppkom på dem. Som följd av detta så läggs regeringsprogrammet som har hjälpt superhjältarna att hålla sig gömda och försett dem med jobb och omlokalisering när de råkat bli avslöjade ner. De får två veckor på ett motell betalt av staten men efter det så får de klara sig själva, utan jobb, pengar eller boende. Som tur är så kontaktas de redan samma kväll av en excentrisk miljardär vars mål är att göra superhjältar lagliga igen. Planen är att med hjälp av kameror spela in superhjältarnas arbete och på så vis visa allmänheten att de behövs. Till Mr. Incredibles förtvivlan så är planen inte att det är han som ska utföra hjältearbetet utan den uppgiften faller på hans fru Elastaflickan, medans Bob får vara hemma och ta hand om barnen och hushållet.

Vad som följer är en tvådelad historia där vi omväxlande får följa Elastaflickans hjältearbete och Mr. Incredibles resa för att anpassa sig till livet som familjefar. I Elastaflickans berättelse så får vi både se henne göra Tv-intervjuer, charma politiker, träffa nya superhjältar som har vågat sig fram ur sina gömmor nu när samhället mer och mer börjar acceptera dem. Och framförallt hennes kamp mot superskurken Skärmskräckaren (Screenslaver i den engelska versionen). Tyvärr så är Skärmskräckaren inte en särskilt minnesvärd skurk och hela berättelsen är extremt förutsägbar och något som jag inte trodde jag skulle får säga när det gäller Brad Bird, ganska slarvigt skriven. Bobs historia är däremot klart mer intressant om du frågar mig. Som stor stark och ganska manlig man så faller sig inte livet som familjefar helt naturligt för honom. Och det blir inte bättre av att hans fru lyckas fantastiskt med att utföra ”hans” jobb. Livet som familjefar blir ju knappast lättare när ens barn dessutom har superkrafter och ens spädbarn till och med har ett dussintal krafter som denne inte riktigt har lärt sig att kontrollera. Sättet Bird skildrar Bobs ångest över att känna sig otillräcklig som både man och far och hans resa för att finna en ny roll för sig själv är oerhört väl utförd. För mig som småbarnsfar så fanns det även en extremt hög igenkänningsfaktor i scenerna med Bob och hans lille son Jack-Jack. En stor del av Jack-Jacks superkrafter är briljanta paralleller till hur det känns att ha småbarn när man får sova alldeles för lite och ibland känns det verkligen som att ens barn kan både multiplicera sig själv för att vara på flera platser samtidigt, gå igenom väggar, flyga och helt enkelt försvinna.

Superhjältarna 2 var för mig en väldigt delad upplevelse med väldigt många riktigt bra delar och överlag så är det definitivt en bra film. Den har dock även många delar som jag tycker fungerar klart sämre. Jag tänkte börja med att lista de dåliga punkterna så kan vi avsluta med de positiva.

Som jag redan nämnt så är Bobs historia klart bättre än Helens, tyvärr så är även hela historien ganska dåligt ihopvävd och det känns lite som att man hade en massa idéer för olika teman och scener men ingen egentlig lösning för hur de skulle knytas samman. Dash och Violets karaktärer känns även väldigt underutvecklade, framförallt Dash som enbart finns med som komisk lättnad. Och som redan nämnts så är själva superhjälteberättelsen vansinnigt förutsägbar. Jag nämnde just något om olika teman och det är här jag skulle vilja säga att filmens största svaghet ligger. Det känns verkligen som att Brad Bird ville få in alla sina personliga åsikter och ståndpunkter i filmen och den är därför sprängfylld med åsikter och kritik om allt mellan himmel och jord. Feminism, könsroller, politik, regeringskritik, sociala medier, lättkränkthet och personlig identitet behandlas tillsynes oberoende och ibland till och med i motsägelse till varandra. Det är absolut inget fel i att vilja manifestera sina åsikter i ens konstnärliga verk och även den första Superhjältarna var en film som behandlade större och seriösare frågor än vad vi är vana att se i animerade familjefilmer.  Skillnaden är att i första filmen så var allt detta subtilt och naturligt integrerat i berättelsen. I Superhjältarna 2 däremot känns nästan allt påklistrat i efterhand och mycket av det är ungefär lika subtilt som Clarks julbelysning i Ett Päron Till Farsa Firar Jul. Jag ogillar även de nya superhjältarna väldigt mycket och det känns som att det har sneglats både en och fyra gånger på Marvel och X-men istället för att komma på nya hjältar som passar bra in i Incrediblesuniversumet. Men där har jag gnällt färdigt så nu går vi över till det positiva.

Det första jag måste nämna är humorn. Jag skrattade extremt mycket åt Superhjältarna 2, mer än jag gjort åt någon annan film på väldigt länge. Framförallt Jack-Jack är hysteriskt rolig så fort han är med i bild, så pass rolig till och med att den bästa fightscenen i filmen inte involverar någon av de vuxna superhjältarna utan enbart Jack-Jack och en extremt målmedveten tvättbjörn. Även Edna Mode är precis lika underbar som i första filmen. Andra punkten på oerhört väl utfört listan är actionscenerna. Alla actionscener är oerhört välutförda och fantasirika. En av mina favoritactionscener är en lång scen med starka The Dark Knight vibbar där elastaflickan jagar ett tåg medelst högteknologisk motorcykel. Även utseendet på filmen är fantastisk. Både den retrofuturistiska designen och animationen är lysande. För mig känns den första superhjältarna som en förhållandevis ny film men det är faktiskt 14 år sedan den släpptes, vilket väl nästan får ses som en livstid när det gäller datoranimation. Jag kollade på flera av Pixars tidiga filmer för inte alltför längesedan och det är verkligen fantastiskt hur långt de har kommit på mindre än 20 år. Musiken är också mycket bra och förhöjer upplevelsen på ett mycket tillfredställande sätt utan att ta över från det visuella.

Överlag så är jag ändå nöjd med Superhjältarna 2 trots dess brister. Det är en bra film, men jag hade förväntat mig mer och mycket av detta beror på att Brad Birds tre tidigare animerade filmer är några av mina absoluta favoriter. Och det är då extra jobbigt när det är så tydligt att de största bristerna i Superhjältarna 2 inte kommer från studion eller någon kostymnisse högre upp utan från Bird själv. Han nämner flera gånger i extramaterialet att filmen är extremt personlig för honom och att alla karaktärer på något sätt speglar en del av honom eller personer han känner. Och jag tror att det är däri mycket av problemet ligger, han var så fokuserad på att få in så mycket av sig själv i filmen att han inte reflekterade över om allt detta verkligen var för filmens bästa.

Dags att prata lite om själva utgåvan på Blu-Ray. Bild och ljudmässigt så är det precis som man förväntar sig från Disney och Pixar, absolut lysande. På bilden finns det helt enkelt inget att anmärka, den är så bra som det går. På ljudfronten så levereras den Svenska Blu-rayen med ett Engelskt DTS-HD MA 7.1 spår och ett DTS-HD HR 5.1 spår på svenska (och såklart ett gäng andra språk). I min hemmabioanläggning så har jag bara lyssnat på det Engelska Ljudspåret så det är det jag kommer att referera till nu. Ljudet är riktigt bra med tydlig dialog och välintegrerade surroundeffekter rakt igenom. Det enda som jag vill klaga lite på är basen som känns aningen tillbakadragen på sina ställen. Vissa explosioner och andra effekter har liksom inte riktigt så mycket oumph! som man förväntar sig. Och nu kommer vi till den delen där jag normalt brukar klaga på att den svenska utgåvan har inget eller så gott som inget extramaterial, men inte denna gång. Här får vi Två fullspäckade Blu-Ray skivor i förpackningen, på skivan som huserar filmen så finner vi även ett fullängds kommentarspår, en vinjett på cirka 15 minuter och två kortfilmer. Den ena kortfilmen är en fin historia om en levande dumpling, som dock inte har något med filmen att göra. Och den andra en fullproppad med Jack-Jack och Ednas galenskaper. Disc två är fullspäckad med intervjuer, bortklippta scener, vinjetter, minidokumentärar och reklammaterial för filmen. Och tre härligt retrodoftande reklamfilmer för Elastigirl, Frozone och Mr. Incredible leksaker plus deras respektive ledmotiv. Kort och gott så är det en perfekt utgåva med allt man kan önska sig.

 

 

 

Som ni kanske minns så slutade den första Superhjältarna med en liten cliffhanger där ”Undergrävaren” attackerade staden med en enorm borr. Den andra filmen tar vid precis där den första slutade med att familjen Parr tillsammans måste stoppa Undergrävaren från att totalt demolera staden. Saker går dock inte riktigt som planerat och myndigheterna är allt annat än lyckliga över superhjältarnas inblandning och skyller skadorna som uppkom på dem. Som följd av detta så läggs regeringsprogrammet som har hjälpt superhjältarna att hålla sig gömda och försett dem med jobb och omlokalisering när de råkat bli avslöjade ner. De får två veckor…

Review Overview

Betyg

70

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.