Streamingtjänsten för finsmakare.

I början av veckan lanserades Criterion Channel – Criterion Collections egen streamingtjänst. 

I slutet på 2018 stängde FilmStruck – Turner Classic Movies streamingtjänst där de samarbetade med Criterion Collection. Många blev upprörda över nedsläckningen, regissörer som Edgar Wright och Guillermo del Toro ville hjälpa till och rädda tjänsten. 

FilmStruck stängdes men tack vare alla upprop så beslöt sig Criterion Collection för att ge sig in i streaming-världen på egen hand och nu är tjänsten här.

En del saker är sig likt från FilmStruck; ett enormt utbud med filmer från Criterion Collection. 50 svenska filmer (majoriteten av Ingmar Bergman) och filmer av David Lynch som inte går att köpa från Criterion Collection går att streama, men även Lynchs kortfilmer som är med som bonusmaterial på DVD- och Blu-ray-utgåvorna. Criterion Collection som i princip skapade specialutgåvan och uppfann kommentarspåren erbjuder kommentarspår till vissa filmer på tjänsten. Just bonusmaterial, som dokumentärer och kommentarspår, fanns det lite mer av på FilmStruck. Förhoppningsvis kommer det mer på sikt. Att kunna streama en film med kommentarspår eller se en dokumentär om filmen man just sett, ger mig mycket mervärde. 

Criterion Channel har ett kurerat innehåll. Regissörer och skådespelare har i segmentet “Adventures in Moviegoing” fått välja ut en del titlar och Guillermo del Toro pratar kort om varför han valt band annat “Time Bandits” och “Blood Simple”. Inslaget “Short + Feature” innehåller kortfilmer som Criterion Collection parat ihop med en långfilm. I “Double Features” har de tagit två filmer som har ett tema, en regissör, skådespelare eller liknande gemensamt, och på så vis har man en filmkväll utstakad. Ett exempel som gjorde mig glad var en Lars von Trier-dubbel med “Element of Crime” och “Europa”. 

The Criterion Channel finns för tillfället endast i USA och Kanada och kostar $10.99 i månaden. Är man lite finurlig kan man få tag på tjänsten även utanför Nordamerika.

 

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.