Streamingtips British Crime del 2: SVT Play

Brittiska kriminalserier att streama

Här kommer äntligen fortsättningen på streamingtips inom min favoritgenre, British Crime! Ja, det är så jag kallar genren kort och gott, dvs kriminalserier som utspelar sig i England, Skottland eller Wales och även Irland ibland. Och det finns otroligt många så jag kommer dela upp det i flera delar, detta är del 2, med fokus på SVT Play.

Vilka brittiska serier är värda att se på SVT Play?

Det finns väldigt många bra kriminalare på SVT Play men viktigt att tänka på att SVT oftast har ganska korta perioder där man kan se serier, framförallt om det är nyproducerat. Så om något är intressant så vänta inte, jag har missat vissa serier för jag väntade för länge… Här kommer några tips på serier som finns tillgängliga just nu:

SANNINGENS PRIS (IN THE DARK)
En miniserie i 4 avsnitt, med två olika fall där vi följer kommissarien Helen Weeks. De första fallet utspelar sig till stor del i byn där Helen växte upp, hon blir inblandad då maken till hennes barndomsvän blir misstänkt för försvinnandet av två unga flickor. Ett fall som blir väldigt personligt och tvingar henne att ta tag i sitt förflutna. Det andra fallet blir även det väldigt personligt och Helen utsätter sig för väldigt stora risker för att lösa fallet, som visar sig vara mer invecklat än någon kunde tro. Serien är baserad på två romaner av Mark Billingham, producerad av BBC.
IMDb betyg: 6,8

SCOTT & BAILEY
För närvarande finns det 3 säsonger av denna serien på SVT Play och fler avsnitt är på gång. Serien handlar om de två kvinnliga kriminalarna Janet Scott och Rachel Bailey som arbetar på avdelningen för grova brott inom Manchester Metropolitan Police. Dom är inte bara kollegor utan väldigt nära vänner. Tillsammans utreder de komplicerade fall samtidigt som de försöker få ordning på sina personliga problem. Både fallen de utreder och deras personliga liv skapar en bra och spännande dynamik. En produktion från ITV.
IMDb betyg: 8,0

ERKÄNNANDET
Denna miniserie på 6 avsnitt är baserad på en sann historia och det gillar jag extra mycket! Vad som är ännu bättre är att Martin Freeman har huvudrollen som kommissarie Steve Fulcher. Serien handlar om en försvunnen kvinna och jakten på en mördare. Ganska tidigt hittar dom en gärningsman och fallet verkar få en snabb lösning men juridiska problem försvårar allt. En ITV-produktion.
IMDb betyg: 7,6

MANHUNT
Även denna miniserie på 3 avsnitt är baserad på en sann historia, en mordhistoria som börjar med mordet på den franska studenten Amélie Delagrange som blir mördad i en park i London. Ett fall som blir svårare att lösa än någon kunnat tro, ett fall som kräver mycket resurser och tid men med en kommissarie som vägrar ge upp när alla andra förlorat hoppet. Ett fall som gräver upp gamla fall och vänder upp och ner på det mesta. Även detta en ITV-produktion. En andra säsong är planerad för 2021.
IMDb betyg: 7,4

KOMMISSARIE LEWIS
Denna serie är en spinoff på den väldigt populära serien Kommissarie Morse, där Lewis var polisassistent till Morse. Nu står Lewis på egna ben och löser massor av svåra fall i Oxford tillsammans med sin yngre kollega James Hathaway. ITV produktion.
IMDb betyg: 8,0

UNGE KOMMISSARIE MORSE (ENDEAVOUR)
Även denna en uppföljare samt föregångare till Kommissarie Morse, eller ja den handlar om åren då Morse var ung polis i Oxford. Otroligt bra och intressanta fall som utspelar sig sent 60-tal och tidigt 70-tal. ITV produktion.
IMDb betyg: 8,6

Varför är brittiska kriminalserier bra?

Det finns många anledningar, men som gemensam nämnare skulle jag säga; spännande mordgåtor och mysterier, trovärdiga personporträtt, fokus på utredare och offer och ofta vackra miljöer. Det är även oftast lugnare än tex amerikanska polisserier, dvs mindre skjutningar, bomber och maffiauppgörelser. Flera av serierna är producerade av ITV och BBC, vilket i sig är en kvalitetsstämpel.

Vill du se mer brittiska kriminalserier, kolla in utbudet på Netflix

Om du precis som mig vill se allt inom genren, så följer här mer tips från mitt föregående inlägg på temat. Här kan du läsa om tips på mer British Crime serier på Netflix >>

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.