Streamingnuggets: Hjärntvättad: En seriemördares bekännelser

En vardaglig plats i en amerikansk storstad – parkeringen vid Home Depot. Stor, öppen och upplyst. Ett helt vanligt par lastar in sina varor i bagaget. De gjorde ett stopp på väg hem efter en arbetsdag för att handla lite. En känslomässigt tom berättarröst meddelar oss att ”Man ser vilket humör personer är på. Hur de är mot varandra. En del har dålig energi. De kanske precis har grälat – sånt märks direkt”.

Någon av dem ska dö. Utan anledning. De vet inte om det men en av dem ska det. Kikarsiktet på kvinnan. Hon står i bättre linje. ”De här två, de var verkligen kära i varandra. Hur de pratade, skrattade och tittade på varandra”. Hans läromästare ger honom ett klartecken och skytten trycker av. Kulan går rakt igenom hennes huvud. Träffen blåser av en stor av hennes skalle som skvätter ut över hela asfalten. Mördarna krypkör iväg från platsen, vidare till nästa där ett nytt offer ska väljas ut. Varför?

Söker du lite svärta i dessa bekymmersfria tider – så ska du djupdyka i en sex avsnitt lång dokumentärserie om krypskytte-attackerna som spred skräck i DC, Maryland och Virginia under hösten 2002. En riktig mardröm från början till slut – målet och syftet är oklart, som en pulserande migrän som bara växer. Man får uppfattningen att man upplever morden i realtid, och tvingas konfronteras med vad fasa egentligen är. Ingen tydlig röd tråd i mördandet – folk från alla etniciteter, alla samhällsgrupper valdes ut på bråkdelen av en sekund – och avrättades.

Överlevare, anhöriga, polis och t o m skytten själv – via inspelade samtal – lotsar oss genom jakten, traumat, skräcken och vansinnet. Finns det en poäng med att höra en mördares ord och ”förklaringar” – många år senare? Har truecrime-genren cyniskt kapat en hel dokumentärfilmsgeneration? Kanske. Det finns sannolikt inte ett akademiskt värde att försöka förstå sig på något som inte går att förstå – men samtidigt presenteras ett stark fokus på konsekvenserna av våldet i denna miniserie och vilka fruktansvärda spår det faktiskt gör. Den anhöriges hjärtskärande larmsamtal bara sekunder efter att skottet ven av. Konsekvenserna av att ha skjutvapen fritt ute i samhället, i händerna på de värst tänkbara. En sådan tanke bör man lyfta, om inte annat för att inte avhumaniseras.

Streamas just nu på SVT Play

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.