Streamingnuggets: Carnival of Souls

Carnival of Souls Lågbudget-kultfilm från 1962 jag velat sätta tänderna i länge – passligt nog dök den upp lagom till Halloween på SVT Play.

En ung kvinna överlever mirakulöst en bilolycka, men drabbas av ett trauma i form av otäcka hallucinationer där en zombieliknande äldre herre – som bara hon kan se – tycks stalka henne. Hon känner dessutom en dragning till ett märkligt övergivet nöjesfält, av en anledning hon inte själv förstår. Hänger det hela ihop?

Ploten är inte mycket mer avancerad än så, och filmens extremt långsamma, utdragna, lätt sövande tempo lär avskräcka en del – men jag tycker den här filmen lyckas bygga upp och hålla kvar en riktigt obehaglig stämning. Väl valda kameravinklar gör att man känner sig ständigt lurpassad på. Inte illa pinkat för en film som bär så många år på nacken och dessutom knåpades ihop på skosnörebudget. En enkel men effektivt filmad mardröm!

Streamas just nu på SVT Play

About Claes Lindman

En film- och musikentusiast som strävar efter att vara så kreativ som möjligt. Gillar många filmskapare men kanske i synnerhet Stanley Kubrick, Robert Bresson och Aki Kaurismäki. Väljer vilken dag som helst Jan Svankmajers animationer framför allt tänkbar form av CGI. Är vidare helgalen i Twin Peaks och har en soft spot för skräckfilm i största allmänhet. Bästa filmskurken? Clarence Boddicker i Paul Verhoevens Robocop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.