Stranger Things

13620910_756765271129825_6990149977350098690_n[1]

Stranger Things. Tv-serie

Vad blir resultatet om man mixar ET, Spielberg, Arkiv-X ihop med en hel drös 80-talsnostalgi? Möjligtvis blir det Netflix nya tv-serie Stranger Things.

Platsen är småstaden Hawkins i Indiana och vi får bekanta oss med 4 nördiga killar i 12 årsåldern. De spelar sällskapspel, leker med monsterleksaker och pratar med varandra i stora Walkie Talkies. Så en dag försvinner en av dem, Will Byers, på ett mystiskt vis och sen börjar det hända märkliga saker. Vi förstår att det är något monster inblandat och människor som försvinner bort till en annan dimension och den enda som kan få kontakt med dem är liten flicka med rakat huvud. Mer om henne längre fram.

Vet inte vad jag förväntat mig riktigt, men de första avsnitten gör mig lite fundersam. Det handlar mycket om de här små killarna i början, och i vissa stunder får jag känslan av att se på Barnkanalen och att det som händer  inte berör mig så mycket.

13533056_750521178420901_82025668021189619_n[1]

Men några avsnitt in i serien, får vi en djupare bekantskap med Joyce som är Wills mamma. Hon spelas nervigt och inlevelsefullt av Winona Ryder; kanske en av hennes bästa rollprestationer på länge. När sen Sheriffen i staden Jim Hopper, träder in i handlingen börjar det hända saker och många av karaktärerna och hela berättelsen djupnar till något annat än det första anslaget. Framförallt när Eleven, eller El, träder in i handlingen. Millie Brown som spelar karaktären gör det något alldeles makalöst. Känslan är att hon till och med spelar skjortan av många vuxna skådespelare i vissa scener.  Läste att hon är född 2004 och följaktligen bara var 12 år under inspelningen.

Det är alltså mycket 80-tal här. Ploten är som sagt lite Arkiv-x, blandad med ET. Konspirationsteorier om myndigheter som gör hemliga experiment och monster som släpps lösa Mycket ansträngning har lagts på musiken, kläder och rekvisita, inte minst vad gäller killarna som cyklar omkring på BMX och har överdimensionerade basebollkepsar med rakt brätte.

Bröderna Matt och Ross Duffer har skapat serien. De säger själva att de har haft Stephen Spielberg och Stephen King som förebilder. En stor del av behållningen av serien är mycket av den känslan, de där 80-talsdetaljerna, men också att det överlag är bra skådespelare, särskilt barnskådisar som utmärker sig. I vissa stunder är det också väldigt spännande.

Men jag upplever serien som något ojämn. Det går liksom upp och ner. Vissa avsnitt blir transportsträckor där regi och skådespelarinsatser görs lite halvhjärtat, och då snuddar vi farligt nära de där massproducerade barnserierna som visas lördagsmorgnar på teve.

När sista avsnittet tonar ut stannar ändå några saker kvar på näthinnan – Millie Browns fantastiska skådespeleri som El. Gaten Matarazzo som med stor charm spelar den kepsbärande Dustin, Winona Ryder, plus tidsandan, musiken och nostalgitrippen som det här ändå är.

13716250_757516604388025_5225536867277939727_n[1]

Stranger Things. Tv-serie Vad blir resultatet om man mixar ET, Spielberg, Arkiv-X ihop med en hel drös 80-talsnostalgi? Möjligtvis blir det Netflix nya tv-serie Stranger Things. Platsen är småstaden Hawkins i Indiana och vi får bekanta oss med 4 nördiga killar i 12 årsåldern. De spelar sällskapspel, leker med monsterleksaker och pratar med varandra i stora Walkie Talkies. Så en dag försvinner en av dem, Will Byers, på ett mystiskt vis och sen börjar det hända märkliga saker. Vi förstår att det är något monster inblandat och människor som försvinner bort till en annan dimension och den enda som kan få…

Review Overview

Betyg

60

About Jan T Larsson

Film och teveserie intresserad frilansjournalist, med många favoriter bland tv-serier - The Wire, Sopranos, GOT, Homeland, House of Cards. Musikintresserad. Spelar gitarr med hyfsat gehör och lite av det där musikörat går igen i lyssnandet efter tonfall i berättelser på film, tv och böcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.