Straight Outta Compton

Straight Outta Compton

 

När N.W.A. släpptes sina album i slutet av 80-talet blev det ett ramaskri genom USA och de kom delvis att påverka musikindustrin. De var den första gruppen som gjorde gangsterrap kommersiellt gångbart och kom att påverka hela rap-genren under 90-talet med sina hårda texter som var grundade i livet de levde.

1986 var Eric Wright en knarklangare och han Andre Young var en ung pappa som drömde om att leva som DJ och O’Shea Jackson satt och skrev texter på bussen till skolan. Fyra år senare stod de på toppen tillsammans som Eazy-E, Dr Dre och Ice Cube. Men allt börjar med att Eric producerar en skiva med hjälp av sina knarkpengar kallad Boyz-n-the-Hood. Den skapar ett intresse hos musikproducenten Jerry Heller som erbjöd dem att kontrakt. Snart befinner de sig i en riktig studio och tillsammans med Heller producerar de debutalbumen Straight Outta Compton.straight_outta_compton_03

Straight Outta Compton är en intressant film på många sätt. Det är inte så ofta som en film om svarta människor kommer ut ur Hollywood och N.W.A. var på många sätt ett kontroversiellt band som väckte mycket känslor. Men bakom denna film står Dr Dre, Ice Cube och Eazy-Es änka som producenter. Det är dock ett tveeggat svärd. Denna film kan inte bli så objektiv som man kanske hade önskat och jag får känslan av att det är en lätt förskönad bild av hur dessa herrar var för 30 år sedan som jag får se. Samtidigt är det ett intressant tidsdokument. Det var under denna tid som rap-genre kom att explodera och vinna sin popularitet och svarta män från innerstadsområdena fick en röst man inte hade haft i USA tidigare.

N.W.A. fick mycket kritik för sina texter men som filmen påpekar är de en reflektion över de liv som dessa herrar levde då. Det speglar mycket av livet som många unga män kunde känna igen sig i. Filmen lägger även en del fokus på den polisbrutalitet som fanns vid denna period och som kom att få hela staden att explodera i och med rättegången mot polismännen som misshandlade Rodney King. Detta var vardagen som många svarta män upplevde och N.W.A. var egentligen bara ett svar på detta. Och då är filmen som mest intressant, när samhällsdiskussionen kommer in i det hela. När den visar något om det samhälle som dessa män växte upp i och formade dem till vilka de var. Dock kan jag sakna lite av de gängen som härjade i området under 80-talet.

Gary Gray har aldrig varit någon favoritregissör snarare tvärtom. En rätt så ordinär regissör som sällan gör rejäla bottennapp men knappast några riktigt bra filmer heller. Här gör han sin bästa film, kanske för att ämnet är viktigt för honom. Bland skådespelarna är det endast Paul Giamatti som är det kända ansiktet istället har man valt mer dolda talanger att spela de olika huvudpersonerna bland annat får Ice Cubes son O’Shea Jackson, Jr. spela sin far. Jag gillade Straight Outta Compton, den berättar en historia väl värd att berätta och inblick i ett liv och vardag vi här i Sverige kanske har svårt att förstå.

  När N.W.A. släpptes sina album i slutet av 80-talet blev det ett ramaskri genom USA och de kom delvis att påverka musikindustrin. De var den första gruppen som gjorde gangsterrap kommersiellt gångbart och kom att påverka hela rap-genren under 90-talet med sina hårda texter som var grundade i livet de levde. 1986 var Eric Wright en knarklangare och han Andre Young var en ung pappa som drömde om att leva som DJ och O'Shea Jackson satt och skrev texter på bussen till skolan. Fyra år senare stod de på toppen tillsammans som Eazy-E, Dr Dre och Ice Cube. Men…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.