Straight A´s

 

straight1

En dag kommer Scott (Ryan Phillippe) inridande på tomten till sin brors hus. Han är en missbrukare som åkt in och ut på rehab, under de sista tio åren. Efter att ha hemsökts av sin döda mamma, har han återvänt för att återförenas med sin bror och dementa far. Väl framme, möts han av sin före detta flickvän, sin brors fru. Filmen utspelar sig under en veckas period som kommer att innebära en stor förändring för alla inblandade

Det första som möter mig på omslaget är en föraning om en romantisk komedi. Med tre stora bilder av Lincon Lawyer, Anna Paquin och Luke Wilson, får detta mig att tro att jag skall möta en relativ lättviktig sak, men detta är totalt fel. Detta drama är gjort med en mycket djupare tanke och avsikt. Förvirringen blir ännu djupare när jag inser att filmens drivande karaktär är den tioårige sonen, Charles (Riley Thomas Stewart), som titeln hänvisar till.

straight3

Regissör James Cox, som jag ej har mött tidigare, har säkert haft goda intentioner, men tyvärr har det inte riktigt räckt hela vägen ut. Många trådar blir hängande under filmen, som skulle ha kunnat blivit både nervpirrande,och till ett fantastiskt drama. Men mot slutet bränner det till, och detta gör jag trots allt ger den ett högre betyg än jag trodde att den skulle få. Det är där, när människorna i berättelsen sakta försöker nå varandra, famlande som första gången jag lekte ryska posten, som den helt plötsligt blir levande.

För mig handlar filmen i grund och botten om de val vi gör i livet. Val som vi får på ett eller annat sätt, stå ut med. Men vad som betyder något i slutet är hur vi hanterar dessa val. Kierkegaard, en av existentialismens grundfigurer, talar om hur vi måste bli medvetna i valen som vi gör. Att vi inte borde leva våra liv ursäktande inför oss själva, att den vi har blivit, och den vi är, beror på andras val och omständigheter. Dina val kan vara medvetna eller omedvetna. Det som i grund och botten är avgörande, inför hur vi hanterar dessa val, är att bli medveten om varför vi väljer som vi gör. Det har mindre betydelse om vi väljer det som kan anses vara rätt eller fel. Det som har betydelse är om jag väljer utifrån mina innersta övertygelser. Om jag har gjort detta, lagt ned min energi och allvar i det val jag har gjort, kommer jag att inse vikten och varaktigheten i just det valet. Härigenom kommer då att just det valet blir det rätta för mig. När Luke Wilsons karaktär har fattat ett beslut, som kommer att förändra framtiden för alla inblandade, ser han sitt val smulas sönder inför det som han möter, både i sitt inre och yttre. Ett val som försvinner likt ett höstlöv, darrande i vinden, och kvar finns bara den väg som han i sitt inre vill gå.

stragiht2Tyvärr är det sällan vi är så medvetna och så övertygande om våra val. Därför försöker, i alla fall jag, linda in dessa val i historier som får allting att verka rimligt. Jag tror att detta är djupt mänskligt hos oss. Du kanske möter dessa historier i din vardag:

”Jag är otrogen för att min fru inte längre pratar med mig”

”Jag lånade pengar från idrottskassan, för annars skulle jag hamna hos kronofogden”

Filmens sanningssägare, pojken Charles, sammanfattar filmens huvudtema när han håller en föreläsning inför hela skolan:

”Det visar att det förflutna ibland återges som vuxna vill att det var. Och ibland begravs sanningen tillsammans med det förflutna.”

talet

Människorna är likt planeter som rör sig på mil från varandra. De enda gränsöverskridande är barnen, och det är här som jag anser att Cox tappar bort sig i sina ambitioner. Charles och hans lillasyster Gracie, (Ursula Parker), ser på sin omgivning med öppna ögon, och detta kanske skulle ha kunnat utnyttjats bättre. Samspelet mellan Phillippe och Paquin är kallt och kyligt. Även i den scen som skulle få allting att hetta till, känns det som om enbart Paquin spelar. Det kommer inte från djupet. Till och med i de stunder då hon försiktigt sträcker sig ut mot sin man.

 

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.