Stockholms Filmfestival 2018 våra filmtips

För 28:e gången slår Stockholms Filmfestival upp sina dörrar på onsdag och med 150 filmer från över 60 länder kan det vara svårt att välja vad man vill se. Men vi på filmfenix har valt ut några filmer som vi tror lite extra på i år. Stockholms Filmfestival är känd för att vara mer alternativ än många andra, så här får vi mycket amerikansk independent och skräck något som också kommer att prägla listan.

 

American Animals

Några uttråkade collegestunder bestämmer sig för att förändra deras liv och börjar planera en kupp för att sno en bok värd 12 miljoner dollar. Baserad på en verklig historia verkar detta vara en smart och annorlunda film kring ett tema vi har sett mängder med gånger på bio.

 

The Load

Slutet av det jugoslaviska inbördeskriget, Vlada får i uppdrag att köra en lastbil från Kosovo till Belgrad. En film om ett lands förflutna och att möta detta. The Load fick fin kritik på Cannes och är en film som vågar ta tag i något som även 20 år senare är ett känsligt ämne.

 

Blindspotting

Collin har tre dagar kvar på sin villkorliga frigivning och försöker sitt bästa att undvika problem. Men det är inte lätt när man har en vän som Miles. Filmen utspelar sig i Oakland som länge dragits med problem kring rasism inom poliskåren och är en svidande kritik på hur rasism fortfarande genomsyrar det amerikanska samhället.

 

Suspiria

Bara tanke på att göra en nyinspelning av Argentos mästerverk är knäppt men av recensionerna att döma så är detta något alldeles extra. Luca Guadagnino har tagit historien och gjort den sin egen, lägg till Dakota Johnso och Tilda Swinton i huvudrollerna och vi har något alldeles extra.

 

Nancy

Nancy är 35 år gammal och bor hemma hos sin mamma fortfarande. När hon en dag ser ett nyhetsreportage om en familj vars femåriga dotter blev kidnappad för 30 år sedan blir hon övertygad om att hon är deras dotter. Nancy verkar vara en komplex och otäck film om att gå helt upp i en lögn, så mycket att den blir din sanning.

 

Burning

Burning är ett Sydkoreansk drama om en man som möter en gammal klasskamrat och hennes nya vän, Ben. Bens hobby är att tända eld på övergivna växthus. Burning är en långsam film om ett triangeldrama, besatthet och vad som göms i människors själ.

 

The Favourite

Yorgos Lanthimos är tillbaka med en ny film som verkar minst lika psykologiskt obehagliga som hans tidigare. Denna gång är vi i England på 1700-talet där två kvinnor tävlar om drottningens gunst. Som alltid när Lanthimos är i farten verkar det vara mörkt, roligt och tänkvärt.

 

Wildlife

Wildlife är Paul Danos regidebut och den har fått hela USA att prata om Oscarnomineringar. Det är den klassiska historien om ett äktenskap som faller sönder och en son som tvingas se sina föräldrar glida ifrån varandra. Samtidigt sägs det att det är Carey Mulligan hittills bästa roll och Jake Gyllenhaal är alltid sevärd.

 

Black ’47

Irland 1847, svälten rasar över landet samtidigt som engelsmän gör sitt bästa för att kväva de uppror som finns. Som en Irländsk Braveheart men med regn, smuts och Hugo Weaving istället för Mel Gibson. Om du är sugen på något mer historiskt under festival är detta filmen för dig.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.