Step Up Revolution

De tre första Step Up-filmerna har jag närmast mekaniskt ratat när jag sett dem dyka upp i videobutiken. Detta trots att jag gärna slötittar på ett avsnitt av So You Think You Can Dance då och då. Liksom en reklamvideo som bara vägrar sluta att gå, väckte Step Up Revolution mitt intresse bara genom att utsätta mig för varumärket Step Up en fjärde gång.

step-up-revolution-img05 (1)

Emily (Catherine McCormick) har växt upp på hotell över hela USA och drömmer om att dansa professionellt. Hennes far Mr. Anderson (Peter Gallagher från Bob Roberts) är nämligen hotellentreprenör och hans närmaste projekt är att utöka sitt hotell i Miami, till att även inkludera ett helt shoppingdistrikt. Bland de lågavlönade personer som lever i distriktet nu finns Sean (Ryan Guzman), ledaren för en streetdansgrupp som kallar sig The Mob. De har gjort sig ett namn på YouTube med så kallade ”flash mobs”, där en grupp människor plötsligt gör något oväntat på en offentlig plats. De arbetar nu för att komma upp i 10 miljoner visningar på sina klipp för att vinna en prissumma på hela 100 000 dollar. Viktigare än pengarna blir det att rädda distriktet och alla som tjänar sitt leverne där idag och hur gör man det om inte med den största flash mobben hittills? Till sin hjälp har de Emily som inlett en romans med Sean och nu vill påverka sin far genom det hon älskar mest, men han inte förstår – dansen.

Step Up Revolution

Jag är väldigt glad för att jag till slut gav Step Up en chans för det här var oväntat bra. Snygga människor i snygga miljöer som fotats snyggt av troligtvis snygga människor bakom kameran. Som ni hör är det ytligt som fasen, men som ett dansalternativ till bilentusiasternas Fast and the Furious-filmer funkar det helt och fullt. För en gångs skull är det de moderna detaljerna som lyfter filmen. Konceptet med flash mobs som filmas och läggs ut på YouTube är riktigt smart, för det erbjuder en chans för filmskaparna att visa oss något de flesta tyvärr aldrig kommer få uppleva. I alla fall inte med den budget som filmen har. Bland dansscenerna har jag tre stora favoriter: När de kamouflerar sig mot tavlor på ett stort galleri, när de fryser sig själva i en företagsskrapa, och den stora slutsscenen med containrar och studsmattor. Dessutom kröns denna scen med en mycket fin pardans mellan Emily och Sean.

Bland skådespelarna så ger Peter Gallagher en viss seriösitet med sin rutin i stora sammanhang. Det är en väldigt lätt roll för honom att spela men han är ändå sevärd. Även de unga skådespelarna är duktiga med de helt okända Ryan Guzman och Catherine McCormick. Det kanske förresten är dumt att kalla McCormick okänd då hon slog igenom i tidigare nämnda So You Think You Can Dance och därifrån ser vi även fantastiska Stephen ’tWitch’ Boss. Honom såg jag dock göra betydligt mer spektakulära saker (robotdans och liknande) i TV-programmet än vad han få chans att visa här. Hans Jason är för övrigt en av få karaktärer som återkommer från förra filmen, i denna annars helt fristående historia.

Step Up Revolution 2

Det tråkigaste med filmen kanske är den mesiga politiska ståndpunkten den tar. Varje gång den närmar sig frågan om The Mobs anarkistiska sida och att de exempelvis lämnar en massa fejksedlar på marken efter sig vid ett tillfälle, avviker den från ämnet. När gruppen dessutom får ett erbjudande från stort bolag, som representerar precis samma typ av kapitalism som Mr. Anderson och mer därtill, hoppar de på utan att tveka. Kapitalet som produktionsbolaget Summit Entertainment gjort sig på Twilight-serien har fått tala i en annars sevärd film för dig som kanske gillar dans mer än film.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.