Steel Division: Normandy 44

Gillar du RTS och andra världskriget? Tycker att Company of Heroes är kul men lite för enkelt? Vill du ha en riktig utmaning? Grattis då är Steel Division: Normandy 44 spelet för dig.

Utvecklaren är Eugen Systems från Frankrike som tidigare är mest känd för att ha släppt R.U.S.E. med Ubisoft som distributör. De har också gjort Act of War-serien på PC så det kan genren på ett bra sätt. Och andra världskriget är något som aldrig blir gammalt när det gäller strategispel, snarare tvärtom, det verkar som man kan berätta samma historier om och om igen hur många gånger som helst utan att folk klagar. Denna gång är det fokus på landstigningen i Normandie och det slag som utspelade runt denna. Det hela börjar med en tutorial som känns som en eftertanke mer än något annat. Den är väldigt kort och går bara över det mest grundläggande dragen. Stora problemet är att många saker som kan vara av vikt, som att ge en enhet flera order i en kedja, lärde jag mig genom att titta på när folk spelade spelet snarare än av tutorialen. Nej den känns väldigt slarvigt gjort. Och inte blev det bättre när jag startade kampanjen.

För här lider spelet av samma problem, otydlighet. Vad förväntas jag att göra och varför? Och gör du inte detta i tid spelar det ingen roll att du pulvriserar datorn. Det är game over för att du missade att just denna sak var obligatorisk och inte valbar. Och med tanke på att spelet har en ganska hög svårighetsgrad är det inte så kul när man inte vet exakt vad man förväntas göra utan flyttar runt lite enheter på måfå. Men det är också mitt största problem med Steel Division, otydligheten, man måste läsa på hemsidor för att förstå för spelet utgår ifrån att du har en viss kunskap.

Men när man väl kommit över denna puckel är det ett spel man kan förlora timmar i. Det hela följer den klassiska sten-sax-påse principen som många RTS har men här är tio olika typer av enheter som alla har en fördel mot någon annan. Det gäller att veta när man skall sätta in en viss typ av enhet och hur man skall använda den. Att skicka fram pansarvagnar utan att täcka dem med artilleri eller infanteri är som att be om trubbel. Att lämna en grupp infanterister ute i det öppna utan att se till att de har understöd är att skicka dem till en säker död. Man måste balansera saker och ting hela tiden. Ditt artilleri kommer att behöva ammunition, något som bara vissa enheter kan förse dem med. Samma sak med andra enheter. Så allting blir snabbt ett komplext pussel som måste läggas och du får räkna med att även på normal svårighetsgrad får du stryk i början av datorn. För att inte tala om mänskliga motståndare.

Förutom den halvdana kampanjen som fungerar lite som en förlängd tutorial så kan du spela skirmish på femton kartor. 1-1, 2-2 eller 3-3. Du väljer dina enheter baserat på ett visst antal poäng. Varje enhet har ett antal kort som visar hur många gånger du kan skicka ut dem i strid. Vissa enheter har du många av med andra är betydligt ovanligare och måste väljas med omsorg när det är dags att utnyttja. Men gör du rätt kan dessa vända på ett slag. Ytterligare en aspekt är att man inte kan pausa. Man kan dra ner farten till bullet time men det går inte att stoppa helt. Det gör att man hela tiden måste vara på tårna, du kan inte slappna av för då kan motståndare utnyttja det. Och det kommer den att göra, oavsett om det är datorn eller en människa.

Det finns mycket att gilla i Steel Division: Normandy 44 men det finns också mycket som visar på att spelet behövs poleras. Nu är det ett spel som är synnerligen oförlåtande mot nya spelare och om man inte är gamla RTS-räv med ett par timmar i Company of Heroes 2 eller liknande kan man snabbt känna sig överkörd gång på gång och det gör också att man tappar suget att spelet. Därför kan jag inte heller dela ut ett högre betyg även om jag skulle vilja. Trappan för nya spelare blir för hög och spelet riskerar att bli ett bra spel med en hängiven skara spelare som är synnerligen oförlåtande om du inte lagt ner 50-60 timmar i det.

Gillar du RTS och andra världskriget? Tycker att Company of Heroes är kul men lite för enkelt? Vill du ha en riktig utmaning? Grattis då är Steel Division: Normandy 44 spelet för dig. Utvecklaren är Eugen Systems från Frankrike som tidigare är mest känd för att ha släppt R.U.S.E. med Ubisoft som distributör. De har också gjort Act of War-serien på PC så det kan genren på ett bra sätt. Och andra världskriget är något som aldrig blir gammalt när det gäller strategispel, snarare tvärtom, det verkar som man kan berätta samma historier om och om igen hur många gånger…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.