Star trek – den animerade serien

Star trek är ett av de mest framgångsrika koncepten från 60-talets TV-era. Från originalserien som brukar kallas TOS (The Original series) har ett flertal nya serier och över dussinet långfilmer gjorts.

Jag har sett dem alla. Allt är givetvis inte bra. Rent objektivt är nog det mesta faktiskt ganska dåligt. Speciellt i de tidigare produktionerna syns polystyrenkulisserna med all tydlighet och det är allmänt töntigt. Det som gjorde att Star trek fungerade då när det kom på sextiotalet var dels den obotliga framtidstron serien hade och dels kemin mellan skådespelarna. I efterhand brukar det också nämnas skaparen Gene Roddenberrys framsynthet vad det gäller ras och kön. Som exempel är en av de främsta officerarna på rymdskeppet Enterprise en svart kvinna och en av de andra är en asiat. Något som tidigare varit mer eller mindre otänkbart.

Jag har sett i stort sett allt som har med Star Trek att göra genom åren. Den animerade serien som kom på 70-talet har jag däremot inte sett förrän nu.

Den animerade serien som brukar benämnas TAS (eller STTAS) är med en lätt modifierad besättning från originalserien. Kirk är fortfarande kapten, Spock förste officer, McCoy doktor, Uhura kommunikationsofficer, Scotty rattar tekniken och Sulu sitter vid rodret. Alla är givetvis tecknade för det är ju den animerade serien. Rösterna är dock från originalskådisarna. Förutom de karaktärer som vi känner från originalet finns nu även en kattliknande varelse (M´Ress), samt en tre armad varelse (Arex) med som standardkaraktärer. Dessa tillför egentligen inget och har väl inte heller efter detta haft någon större betydelse i Star trek universat.

De olika historierna som utspelas under de två, eller ska jag skriva en och en halv säsongerna som gjordes är tämligen liknande de som originalserien utgjordes av och skulle troligen ha kunnat utgöra manus till ytterligare säsonger av den serien. Vi får också åter träffa några av de karaktärer som fanns med i originalserien men som inte utgjorde besättningen. De mest kända är troligen Spocks far Sarek och den infamöse Harry Mudd. Och på klassiskt Star trek-manér är det svårt att få ihop alla Stardates så det stämmer.

Detta är något som måste tas med visst mått av nostalgi för det är objektivt sett inte egentligen värt att lägga tid på, men om du som jag sett det övriga och om du som jag gillar den naiva optimism som finns i originalserien så kommer du som jag att gilla detta. Rent objektivt är det enkelt animerat. Rent objektivt är det troligen utan bakgrundskunskap svårt att förstå varför de olika karaktärerna agerar som det gör. Men lämna det objektiva någonstans och låt dig istället subjektivt dras med ut på äventyr i rymden.

Star trek är ett av de mest framgångsrika koncepten från 60-talets TV-era. Från originalserien som brukar kallas TOS (The Original series) har ett flertal nya serier och över dussinet långfilmer gjorts. Jag har sett dem alla. Allt är givetvis inte bra. Rent objektivt är nog det mesta faktiskt ganska dåligt. Speciellt i de tidigare produktionerna syns polystyrenkulisserna med all tydlighet och det är allmänt töntigt. Det som gjorde att Star trek fungerade då när det kom på sextiotalet var dels den obotliga framtidstron serien hade och dels kemin mellan skådespelarna. I efterhand brukar det också nämnas skaparen Gene Roddenberrys framsynthet…

Review Overview

Betyg

70

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.