Star Wars: Jedi Challenges

Vi befinner oss i en guldålder för allt som har med Star Wars att göra. I December släpptes The Last Jedi och i maj kommer Solo: A Star Wars Story. Utöver filmerna släpps även en uppsjö av leksaker, tv-spel, kläder och annan merchandise. Lenovos Star Wars: Jedi Challenges släpptes i Sverige under 2017 och är en blandning av flera av dessa kategorier. I kittet, vi har fått ta del av, finns både hårdvara och instruktioner för att spela denna augmented reality-upplevelse (AR). Star Wars: Jedi Challenges är ett appbaserat augmented reality-spel som fungerar både med android- och IOS-telefoner. Skillnaden mellan augmented reality och virtual reality, är att i det förstnämnda placeras föremål in i din omgivning istället för att du placeras i en annan omgivning. Med andra ord, detta Star Wars-spelet tar alla möjliga typer av varelser från George Lucas science-fiction-universum och placerar dem i ditt vardagsrum. De tre spelsätten består av ljussabelfäktning, stridsstrategi och holoschack.

Lådan som Star Wars: Jedi Challenges levereras i består av ett AR-headset, en handkontroll och en positioneringsnod. Alla komponenter känns funktionella, genomtänkta och robusta. Handkontrollen är designad efter Anakin Skywalkers ikoniska ljussabel som sedermera hamnat i händerna på Luke Skywalker, Rey och nu till sist i dina händer. När du öppnat lådan och installerat spelappen, får du instruktioner kring hur du ansluter din telefon med bluetooth och sedan lägger din telefon i en kassett som placeras i AR-headsettet. Om du bara följer de pedagogiska instruktionerna i mobilappen, kommer du att komma igång snabbt och enkelt.

Till en början fokuserade jag mer på produktens tekniska aspekter snarare än själva spelupplevelsen i sig. Precis som den uppsjö av VR-headset som finns, känns detta AR-set som ett demo av vad vi kan förvänta oss i framtiden. Visst, föremål och varelser placeras ut i ditt rum. Men det hela känns en aning skakigt och vart motståndarna dyker upp påverkas inte av eventuella möbler i ditt vardagsrum. Det går att se potentialen i augmented reality men det känns som det finns många utvecklingsområden.

Själva spelet utgår ifrån positioneringsnoden du placerar ut i rummet. Den ersätts, genom ditt headset, med en Jedi holocron som hjälper dig att utbildas till en kompetent stridsledare och jedi. Menyn består av en rymdkarta med olika mer eller mindre kända planeter. På varje planet får du möta fiender enskilt med ljussabel, som ledare på slagfältet eller som spelare vid holoschackbrädet. Videon nedanför presenterar själva produkten rätt bra tycker jag.

Ljussabelmomentet är det som troligtvis lockar de flersta av er mest. Vem har inte velat prova att svinga med en ljussabel på riktigt? Star Wars: Jedi Challenges är troligtvis det närmsta du kommer att få göra detta just nu. I spelet får ni möta vågor av fiender ifrån alla tidsåldrar i filmerna. Alltifrån de inledande episodernas stridsrobotar, till originaltrilogins stormtroopers och avslutningsvis, Snokes rödklädda väktare ifrån The Last Jedi. Från början är det rätt enkelt, svep ner fienderna med ett snabbt slag eller reflektera skotten tillbaka mot dem. För varje nytt framsteg blir fienderna fler eller farligare och varje planet avslutas med en bosstrid som kommer att utmana er på riktigt. Konceptet är enkelt och hinner aldrig bli tröttsamt under de timmar det tar att klara spelet. AR-teknologins begränsningar skapar dock ett irritationsmoment i form av att ljussabeln blir mer och mer böjd under tiden du spelar. Detta reparerar du genom att hålla ljussabeln rak och sedan trycka på en centreringsknapp på kontrollen.

Det strategiska stridsmomentet låter dig leda arméer på de olika planeternas slagfält. Du får se trupper, stridsfordon och hjältar springa runt dina fötter. Både du och fienden har en stadig ström av trupper som är på en ständig kollisionskurs, vinnare blir du genom att nå uppdragens välförsvarade mål. Det finns också inslag av basbyggande i form av olika typer av kanontorn som du kan placera ut för att assistera dina trupper. Spelkonceptet är tydligt men kontrollerna är inte lika självklara som ljussabelmomentets fysiska svingande. En del banor känns mer långtråkiga än utmanande. Hade kunnat höjas med ett lite högre tempo.

Det tredje spelmomenten är även det minst intressanta, holoshack. Spelet är även känt som Dejarik, strategispelet som Chewbacca och R2D2 spelar mot varandra i episod fyra ombord på Millenium falcon. I det längsta valde jag att hoppa över detta spelmomentet eftersom spelkontrollerna är frustrerande och upplevelsen inte särskilt underhållande.

Star Wars: Jedi Challenges kommer att hålla dig sysselsatt i åtskilliga timmar. Utvecklarna har dessutom alldeles nyligen lagt till gratis innehåll från The Last Jedi som ger ytterligare lite speltid. Men när du till slut har klarat spelet, känns det tyvärr som att spelet har rätt lite att erbjuda. Detta hade till viss del kunnat åtgärdas om en delar av innehållet hade varit genererat på nytt inför varje omspel av ett uppdrag. Det ryktas om ytterligare uppdateringar och ett eventuellt flerspelarläge. Frågan är dock om du lyckas hitta så många vänner som också äger produkten? Detta är en produkt och ett spel framförallt för stora Star Wars-fans men även för er som är nyfikna på att bekanta er med augmented reality. Lenovo levererar en rejäl produkt som med ytterligare innehåll och fler spel skulle kunna bli ännu bättre. Oavsett om ni väljer att prova produkten eller ej:- ”May the force be with you”.

Star Wars: Jedi Challenges
Pris: 2990 kr
+: Häftigt med en augmented reality upplevelse i Star Wars-universumet. Utvecklarna belönar de riktiga Star Wars-nördarna med karaktärer som bara de mest hängivna känner till. Barnsligt kul att svinga ljussabeln även om du ser ut som en tönt inför eventuella åskådare. Visar på den potential som finns i AR. Till skillnad från virtual reality upplever jag aldrig att denna produkten skapar någon yrsel eller trötthet.
-: Priset ligger i överkant i förhållande till vad du får. I dagsläget används AR-headsettet enbart till Jedi Challenges. Om det släpps fler spel och tillbehör kan priset komma att kännas mer motiverat. Själva augmented reality-upplevelsen känns en aning skakig emellanåt och du får centrera ljussabeln allt för ofta. Telefonen blir obehagligt varm efter en timmes speltid.

Vi befinner oss i en guldålder för allt som har med Star Wars att göra. I December släpptes The Last Jedi och i maj kommer Solo: A Star Wars Story. Utöver filmerna släpps även en uppsjö av leksaker, tv-spel, kläder och annan merchandise. Lenovos Star Wars: Jedi Challenges släpptes i Sverige under 2017 och är en blandning av flera av dessa kategorier. I kittet, vi har fått ta del av, finns både hårdvara och instruktioner för att spela denna augmented reality-upplevelse (AR). Star Wars: Jedi Challenges är ett appbaserat augmented reality-spel som fungerar både med android- och IOS-telefoner. Skillnaden mellan augmented reality och…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.