Star Trek – The Next Generation – Säsong 6

st-tng-season-6-02Jag spelade mycket rollspel på slutet av 80-talet och bland rollspelare var Star Trek The Next Generation (ST: TNG) serie att se. På den tiden så köpte man VHS-band dyrt från Storbritannien med två avsnitt på varje band. Som tur är så kan man nu för tiden köpa en hel säsong billigt på blu-ray.

Denna recension kommer att behandla den sjätte säsongen av serie tidigare har Mats skrivit om den fjärde säsongen. Detta är första säsongen efter Gene Roddenberry död 1991 och kanske vill man hedra honom men detta är helt klart en av de bättre säsongerna av ST: TNG. Det är också en säsong som tog ut mer svängar än tidigare, det finns flera handlingar här som är betydligt mörkare och allvarligare än tidigare. Picard blir tillfångatagen av Cardassian och torterad, Borg dyker upp igen men skiljer sig rejält från tidigare säsonger och Deanna Troi tvingas utföra ett vågat uppdrag av spionage mot Romulans.

Jag har sett ST: TNG av och till under de sista 20 åren och det är alltid lika roligt att återbesöka serien som har en naturlig plats i mitt hjärta. Science Fiction har jag alltid gillat och denna serie var också den serie som skapade det fenomen som Star Trek är idag. Ja, det fanns gott om fans innan vad det gäller ST: TOS och filmerna, men detta var serien som gjorde Star Trek populärt för en bredare publik och skapade ett större intresse för Science Fiction-serier på tv. Med sina sju år på tv skapade den flera oförglömliga avsnitt och karaktärer. Och säsong sex tillhör en av de starkare säsongerna. Vid det här laget var både karaktärer, raser och platser väl förankrade hos fansen och man kunde ta ut svängarna lite mer och våga göra saker och ting som man under de första säsongerna inte vågat. Även om formeln är i stort sett oförändrad på de flesta avsnitt, Enterprise kommer till en plats där det hänt något, besättningen undersöker fenomenet hittar en lösning och räddar situationen, skölj och upprepa om en vecka, så finns det flera avsnitt här som avviker och behandlar saker som Star Trek inte hade gjort tidigare. Chain of Command-avsnitten är bland det bästa som Star Trek någonsin gett oss.st-tng-season-6-03

Så hur är det att se serien idag? Håller saker och ting upp lika väl? Nej det gör de inte, det finns en charm i att se serien för man har sett den tidigare och minns avsnitten men det är uppenbart också att serier under denna tid inte alls hade lika mycket budget som idag och att fokus låg på helt andra saker. Det är ibland pinsamt uppenbart hur det är kulisser och studios man har stått och jobbat i. Samtidigt är de nya effekterna riktigt bra. Det är också snyggt integrerade med resten och det känns inte som de sticker ut. Flera gånger var jag inte ens medveten om att det var nya effekter, vilket fås ses som ett bra betyg. ST: TNG är en karaktärsdriven serie och det är rollerna som Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Gates McFadden med flera som håller ihop serien så väl. Sedan är det så klart underhållande med alla mer eller mindre kända skådespelare som dyker upp i olika gästroller. Karaktärsutveckling har alltid varit något som drivit serien framåt och så även här.

Sedan finns det gott om underhållande avsnitt som inte tar sig själva på så stor allvar, återigen så går allting åt fanders när man använder Holodeck i serien (allvarligt, varför skulle någon använda dem så ofta som det blir fel på dem) vilket skapar en hel del underhållande avsnitt där bland Moriarty kommer tillbaka för att göra livet surt för Data. Kombinationen att gå mellan allvar och humor fungerar ovanligt väl i ST: TNG. Och Data är en karaktär som alltid kan locka fram ett leende på mina läppar.st-tng-season-6-04

Skall jag summera det hela så är ST: TNG säsong 6 ett givet val för fansen av serien. Den har aldrig sett så bra ut som den gör på blu-ray och de nya effekterna ger den verkligen nytt liv. Samtidigt är det Star Trek och om man inte gillat serien innan så kommer man inte att finna något här som omvänder dig. Det är för fansen och endast för fansen som denna sjätte säsong finns. Skall jag ge ett betyg så sätter jag idag en trea, det kanske är lite att svära i kyrkan, men Star Trek har på flera plan inte alls åldrats så väl som jag hade hoppats, det är fortfarande en bra serie men det är svårt att motivera ett högt betyg enbart baserat på den nostalgi som att titta på ett avsnitt frambringar.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.