Star Trek Into Darkness

När Star Trek kom 2009 var det en välbehövlig vitamininjektion. Efter underskattade TV-serien Enterprise var det många Trekkers som var oroliga att det inte skulle komma någon mer film eller serie. Efter Star Trek: Nemesis var The Next Generation-gänget pensionerade.

Star Trek Into Darkness 01In träder J.J Abrams och gör en omstart med karaktärerna från The Old Series i ung skepnad och med en ny början. En kanonsuccé på biograferna och Star Trek blev modernt, high tech och annorlunda. En film som gjorde en hel del dedicerade Trekkers rejält förbannade samtidigt som den introducerade Star Trek till en helt ny publik. Själv gillar jag filmen, men måste erkänna att det tog två tittar innan jag landade i allt nytt. Med tanke på första filmens framgångar var det oundvikligt att det inte skulle skulle komma en uppföljare.

Star Trek Into Darkness utspelar sig något år efter första J.J.-filmen och Kapten James T. Kirk (Chris Pine – People Like Us) börjar med att bryta mot huvuddirektivet för att rädda Spock (Zachary Quinto – Margin Call) från säker död. Som bestraffning för bland annat detta fråntas han befälet på Enterprise och besättningen börjar splittras upp. Admiral Pike (Bruce Greenwood – Flight) räddar Kirk från att tvingas tillbaks till skolbänken och behåller honom som sin försteofficer. Precis som i första filmen visar Kirk ingen respekt för ansvaret som åligger en kapten i Stjärnflottan.

Star Trek Into Darkness 02

Samtidigt attackeras en av Stjärnflottans hemliga lokaler i London i en fruktansvärd terrorattack och spåren leder till en före detta officer vid namn John Harrison (Benedict Cumberbatch – Sherlock). Stjärnflottan kallar samman alla sina högra befäl för ett akut möte för att hantera John Harrison. Skurkaktig som skurken är attackerar han även detta möte med dödliga konsekvenser för att sedan fly iväg till Kronos, Klingonarnas hemvärld. Med hämnd i sinnet tar Kirk upp jakten på Harrison som kan placera Stjärnflottan i ett fullskaligt krig mot Klingonerna.

Det går att avslöja mer, men det är bättre att ni ser filmen själv. Det är ett actionfyllt äventyr med oväntat mycket i kamera-effekter vilket gör att man imponeras. Det händer väldigt ofta att jag gissar fel på vad som är gjort med CGI och vad som är riktigt och jag är övertygad om att du kommer göra det samma. Bilden är av högsta kvalitet och 7.1-ljudspåret är riktigt sparka röv-bra.

Star Trek Into Darkness 03

Star Trek Into Darkness är fartfylld och bitvis spännande, men det är något som saknas. Efter att ha sett filmen två gånger insåg jag vad det var. Det första är att de Trekkar inte alls. Filmen börjar med en sekvens på planeten Nibiru och hela sekvensen är slutet av en Trekking. Hade det varit en TV-episod hade den sekvensen föregåtts av 30 minuter av utforskande av rymden. To boldly go where … ja ni vet. Istället har det ersatts av actionsekvenser. Det andra är att filmen i många avseenden är samma som den första filmen. Kirk ska mogna för att bli kapten. Kirk och Spock ska förstå varandra. Vi har en skurk som ska hämnas oförrätter från förr. Ja det är alldeles för många likheter med första filmen när man tänker efter. Slutligen, att delar av berättelsen knyter an mot tidigare äventyr men utan att ha etablerat grundplåten för att få till det på ett bra sätt. Det är förklaringarna som jag ser det till att Into Darkness inte riktigt klarar av att bli bättre än Star Trek (2009).

Star Trek Into Darkness 04

Missförstå mig inte, Into Darkness är ett bra och riktigt underhållande sci-fi-äventyr, men den lyckas inte att fånga själen i Star Trek och de försök som görs framstår snarare som hafsigt ogenomtänkta än fyndigt nya. Det som däremot andas förhoppning är hur de dukat upp för en möjlig tredje film som förhoppningsvis ligger närmre vad Star Trek egentligen handlar om fast i modern tappning.

Det som upprört Trekkers världen över (förutom J.J.s hantering) är Paramounts beslut att hantera extramaterialet till filmen. Det finns massor med material producerat, men det är uppdelat på olika utgåvor som säljs exklusivt hos diverse bolag. Dessutom finns utgåvor med två, tre eller fyra skivor, steelbook editions, med replikor och rymdskepp, nedladdningsbara versioner. Jag har inte sett en utgåva med allt extramaterial samlat och jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp en specialutgåva framöver som, förhoppningsvis, samlat allt. Det är utan tvekan en viss besvikelse med tanke på hur mycket bra extramaterial det fanns till föregående film. På den här utgåvan finns sex featuretter på totalt cirka 40 minuter. Visst är de bra och intressanta, men det är väldigt irriterande när man vet att det finns kommentatorspår och ytterligare material på andra utgåvor.

Star Trek Into Darkness 05

Jag gillar Star Trek, men jag är inte någon fanatisk Trekker som kan varenda liten detalj. Star Trek Into Darkness är fartfylld popcornunderhållning som garanterat kommer underhålla. Även om jag på vissa plan är delvis besviken, är filmen inte på något sätt ett lågvattensmärke och jag var klart underhållen båda gångerna jag såg den. Bild och ljud är av yppersta klass och filmen förtjänar att ses nästan enkom på grund av det.

 

När Star Trek kom 2009 var det en välbehövlig vitamininjektion. Efter underskattade TV-serien Enterprise var det många Trekkers som var oroliga att det inte skulle komma någon mer film eller serie. Efter Star Trek: Nemesis var The Next Generation-gänget pensionerade. In träder J.J Abrams och gör en omstart med karaktärerna från The Old Series i ung skepnad och med en ny början. En kanonsuccé på biograferna och Star Trek blev modernt, high tech och annorlunda. En film som gjorde en hel del dedicerade Trekkers rejält förbannade samtidigt som den introducerade Star Trek till en helt ny publik. Själv gillar jag…

Review Overview

Betyg

60

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.