Star Trek: Discovery – Säsong 2

När nya säsongen av Discovery började fanns det en viss oro över hur serieskaparna skulle fylla tomrummet efter Jason Isaacs kapten Lorca i säsong 1. Men denna oron var som bortblåst när Anson Mounts skildring av kapten Pike presenterats tillsammans med det klassiska skeppet USS Enterprise.

Efter att USS Discovery besvarat ett nödanrop från USS Enterprise, välkomnas kaptenen Christopher Pike ombord. Med hans ombordstigning kommer ett uppdrag om att undersöka meningen med sju mystiska röda signaler. Uppdraget följer med hela säsongen och skapar tillsammans med besättningen en sammanhängande berättelse.

I vakuumet som USS Discoverys kapten Lorca lämnade efter sig, får Anson Mounts skildring av Christopher Pike ta plats. En karaktär som är välbekant stora Star Trek-fans som här får nytt liv och ges mer relevans. Hans öde som tidigare har skildrats i den alla första Star Trek-serien, känns än mer grymt när vi nu får lära känna honom ordentligt. Men Pike är inte den enda klassiska karaktär vi får se i andra säsongen. Några avsnitt in gör Ethan Peck entré som Spock, tillika Burnhams adoptivbror. Både rollprestationen och dynamiken mellan Sonequa Martin-Greens Burnham och Spock känns klockrena. Med karaktärer som Spock kommer ett ansvar som direkt blev tydliggjort direkt när många fans ifrågasatte varför vår favorit Vulcan aldrig tidigare talat om sin adoptivsyster? Jag kan bara säga:- ha tålamod!

Även om relationen mellan Spock och Burnham står i centrum får vi även tillfällen att lära känna bakgrundskaraktärerna. Kayla Detmer (Emily Coutts) och Joann Owosekun (Oyin Oladejo) är exempel på karaktärer som får mer utrymme som ges uppgifter som får betydelse för handlingen. Känslan är att gruppen kommer tillsammans som en besättning och tacklar allt som en stor familj. Säsong två får en mer typisk Star Trek-optimism som jag saknade under första säsongen.

Som ni ser i betygsdiagrammet nedan, håller den andra säsongen en något högre kurva än den första säsongen. Det är endast vid tre tillfällen som den andra säsongen dippat nedanför den första. Vill ni läsa mer om enskilda avsnitt kan ni läsa mer i vår Discover-blogg Filmfenix trekkers trekkar. I bloggen har vi diskuterat avsnitten veckovis och satt betygen ni ser i diagrammet ovan.

Om Lorcas avsked lämnade ett tomrum, kan jag inte ens börja beskriva vad Mount och Peck lämnar efter sig. Många fans har skrivit under en namninsamling för försöka få till en tv-serie om Pike och Spocks äventyr på USS Enterprise. Generellt har jag alltid haft svårt för tidsresande inom Star Trek. Men även om handlingen för oss dit är det inte vad säsongen huvudsakligen handlar om. Detta är en säsong som återgår till mer klassiska Star Trek-rötter, där målet är utforskning av det okända, kamratskap och att övervinna hinder. Totalt sett, håller jag andra säsongen något högre än den första. Frågan är om säsong tre kan nå samma höjder?

Utgåvan:
Andra säsongen levereras på fyra blu-ray-skivor precis som första. Utöver avsnitten följer även extramaterial med i form av bakom kulisserna-klipp, borttagna och förlängda scener, trailers samt två korta avsnitt som är relevanta för säsongens handling. Dessa två avsnitt utspelar sig innan säsong ett och innan säsong två. Ljudet levereras på ett DTS-HD MA 5.1-spår som håller samma mått som första säsongen. Med de två kortfilmerna känns denna box något mer komplett än sin föregångare.

Fotnot: Star Trek: Discovery fortsätter 2020. Då kommer jag, Joakim och Mats att fortsätta vår Discovery-blogg som publicerades veckovis när första och andra säsongen sändes.

När nya säsongen av Discovery började fanns det en viss oro över hur serieskaparna skulle fylla tomrummet efter Jason Isaacs kapten Lorca i säsong 1. Men denna oron var som bortblåst när Anson Mounts skildring av kapten Pike presenterats tillsammans med det klassiska skeppet USS Enterprise. Efter att USS Discovery besvarat ett nödanrop från USS Enterprise, välkomnas kaptenen Christopher Pike ombord. Med hans ombordstigning kommer ett uppdrag om att undersöka meningen med sju mystiska röda signaler. Uppdraget följer med hela säsongen och skapar tillsammans med besättningen en sammanhängande berättelse. I vakuumet som USS Discoverys kapten Lorca lämnade efter sig, får…

Review Overview

Utgåvan
Tv-serien

85

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.