Star Trek: Discovery – säsong 1

Säsong ett av Star Trek: Discovery har inte varit helt okontroversiell bland oss fans och vissa avsnitt höll inte riktigt måttet. Vi är många som ännu inte har accepterat klingoneras nya utseende och det är inte helt klart hur spordriften passar in det Star Trek-universum vi älskar.

I första säsongen av detta ny kapitel i Star Trek-universumet får vi följa Bo Burnhams resa tillbaka från att vara utskämd förrädare till att åter hitta sitt fotfäste. På vägen får stifta bekantskap med USS Discoverys besättning och deras onda motparter i spegeluniversumet. Vill ni veta mer om berättelsen och enskilda avsnitt kan ni läsa vår Star Trek-blogg som avhandlade säsongen veckovis. Den hittar ni här.

Ett diagram med säsongens betyg uppställt efter avsnitt. Det går att ana en positiv trend, om än en något skakig sådan. Säsong ett blandar högt och lågt men håller oss tittare kvar trots allt.

När säsong 1 var slut, var jag dock tillräckligt investerad för att kunna säga att jag är otroligt nyfiken på vart säsong två tar besättningen. Serieskaparna bryter formulan för hur en Star Trek-serie ser ut men lyckas samtidigt kännas mer Star Trek än vad J.J. Abrams reboot-filmer någonsin har gjort.

Istället för att dela upp säsongens berättelse till isolerade berättelser i enskilda avsnitt, har vi fått en sammanhängande historia som sträcker sig över femton avsnitt. Tydlig karaktärsutveckling och spännande karaktärsval gör att säsong två är öppen för många spännande berättelser. Skådespelarna har tagit sig an utmaningen och växer i sina roller. Att serieskaparna dessutom haft modet att avverka en hel del karaktärer gör även att serien blir mer spännande och dynamisk. Jag kan rekommendera Star Trek: Discovery till alla fans av Star Trek men även nyaHa tålamod med de sämre avsnitten och en del konstiga beslut, detta är en serie som belönar er som har det.

Säsong ett av Star Trek: Discovery leveras på fyra blu-ray-skivor. Utöver avsnitten följer även extramaterial med i form av bakom kulisserna-klipp, borttagna och förlängda scener samt trailers. Ljudet levereras på ett DTS-HD MA 5.1-spår som håller relativt hög standard för en tv-produktion. Tv-serien må se bättre ut än på Netflix men känslan är att bolaget har snålat med extramaterial.

Fotnot: Star Trek: Discovery fortsätter om en dryg vecka. Då kommer jag, Joakim och Mats att fortsätta vår Discovery-blogg som publicerades veckovis när första säsongen sändes.

Säsong ett av Star Trek: Discovery har inte varit helt okontroversiell bland oss fans och vissa avsnitt höll inte riktigt måttet. Vi är många som ännu inte har accepterat klingoneras nya utseende och det är inte helt klart hur spordriften passar in det Star Trek-universum vi älskar. I första säsongen av detta ny kapitel i Star Trek-universumet får vi följa Bo Burnhams resa tillbaka från att vara utskämd förrädare till att åter hitta sitt fotfäste. På vägen får stifta bekantskap med USS Discoverys besättning och deras onda motparter i spegeluniversumet. Vill ni veta mer om berättelsen och enskilda avsnitt kan ni läsa vår Star Trek-blogg som avhandlade…

Review Overview

Utgåvan
Tv-serien

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.