Star Trek: Beyond

Tre filmer in i det rebootade Star Trek-universumet återvänder hela ensemblen av skådespelare i ett helt nytt äventyr. Star Trek: Beyond utforskar tidigare oupptäckta delar av galaxen och vi får stifta bekantskap med nya rymdvarelser. Biosläppet av Star Trek: Beyond överskuggas av den tragiska olyckan som krävde skådespelaren Anton Yelchins liv i mitten av juni. En bortgång som adresseras i filmens eftertext med dedikationen ”For Anton” tillsammans med minnesord för Leonard Nimoy som också har lämnat oss sedan Star Trek: Into Darkness släpptes.

STAR TREK BEYOND

I Star Trek: Beyond har rymdskeppet Enterprise avverkat tre år av sitt femåriga uppdrag för utforska nya delar av vårt universum. Kirk (Chris Pine) har börjat bli rastlös i sin roll som kapten och har ansökt om en befodran till Viceamiral. Spocks (Zachary Quinto) förhållande till kommunikationsofficeren Uhura (Zoe Saldana) har tagit slut. Det känns med andra ord oerhört passande med lite pause när rymdskeppet väl anländer til den yttre rymdbasen Yorktown. Pausen visar sig dock bli väldigt kort eftersom besättningen på Enterprise ombeds att hjälpa ett kraschat rymdskepp. Snart strandsätts de själva på en planet av en okänd fiende och återigen måste besättningen övervinna oöverstigliga odds för att kunna återvända till familj och vänner.

Till skillnad från berättelsen i Star Trek: Into Darkness, får de flesta karaktärerna i Beyond utrymme att utvecklas. Kirk har blivit den legendariska kaptenen han var menad att bli men vad händer sedan? Spocks livsresa försvåras av att hans folk har förlorat sitt hem Vulcan, hans egen vilja har blivit underordnad sitt folks överlevnad. Uhura drabbas av Spocks inre konflikt genom att han väljer bort henne på grund av sin pliktkänsla gentemot sitt folk. När besättningen väl skall möta sin nya utmaning är de alltså en aning splittrade. Stämningen på skeppet byggs upp snabbt innan de kastas i klorna på den mystiska Krall, mästerligt spelad av Idris Elba. Även om filmen innehåller mycket action precis som de andra två filmerna i J.J. Abrams rebootade universum, är detta en film som andas gammaldags Star Trek i sitt berättande. Har du sett alla Star Trek serier och filmer blir det rätt uppenbart vart berättelsen är på väg.

stb5

För mig kändes det en aning nervöst när det utannonserades att Justin Lin skulle ta över regissörsstolen efter J.J. Abrams. Fast & Furious-filmserien, som Lin är mest känd för, har aldrig imponerat på mig. Min nervositet visade sig dock vara en aning felplacerad eftersom Lin lyckas med det mesta i filmen. Karaktärernas planterade konflikter adresseras, Abrams lensflares är i stort sett bortskalade och de avslutande actionsekvenserna är mästerliga. Filmen andas Gene Roddenberry trots filmseriens nya skal och Justin Lin lyckas vara både nyskapande och respektfull mot filmuniversumet han arbetar i.

stb4

Star Trek: Beyond är ett steg framåt från föregångaren men tampas ändå samma problem. Karaktärerna i det rebootade universumet blir aldrig lika engagerande som med den ursprungliga skådespelarskaran. För en ny publik är den nya uppsättningen kanske mer lättillgänglig men trots detta strålar filmen av mer yta än substans. Beyond är en välregisserad historia som undersöker ny mark i klassisk Star Trek-anda. För gamla fans är historien ny men ändå förutsägbar. För fans som bara har sett de nya filmerna är detta den mest grundade delen av serien hittills. Star Trek: Beyond är den bästa och häftigaste blockbustern som har gått upp bio i sommar men ännu finns det några kvar…

Tre filmer in i det rebootade Star Trek-universumet återvänder hela ensemblen av skådespelare i ett helt nytt äventyr. Star Trek: Beyond utforskar tidigare oupptäckta delar av galaxen och vi får stifta bekantskap med nya rymdvarelser. Biosläppet av Star Trek: Beyond överskuggas av den tragiska olyckan som krävde skådespelaren Anton Yelchins liv i mitten av juni. En bortgång som adresseras i filmens eftertext med dedikationen "For Anton" tillsammans med minnesord för Leonard Nimoy som också har lämnat oss sedan Star Trek: Into Darkness släpptes. I Star Trek: Beyond har rymdskeppet Enterprise avverkat tre år av sitt femåriga uppdrag för utforska nya delar av vårt universum. Kirk (Chris Pine) har börjat bli rastlös…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.