Star Trek Beyond

De nya Star Trek-filmer har alltid haft kärleken till de gamla serierna men inte känslan. Vad som gjorde de gamla filmerna uppskattade var att de förmedlade samma känsla som tv-serierna och vi som hade sett dem kunde känna en gemenskap med det hela. Men Star Trek och Star Trek Into Darkness försöker man locka en bredare publik och hitta något nytt att stå. Har fungerat sisådär. Kan Star Trek Beyond hitta den vinnande Formula?

Denna gång är det Simon Pegg och Doug Jung som står manuset och Justin Lin som står för regin. En tydlig sak för mig var att man denna gång satsat på en historia som kändes som en mer traditionell Star Trek-historia samtidigt som man skakat av sig de gamla filmerna. Jag upplevde att både den första och den andra filmen ville för mycket att vara en del i Star Trek samtidigt som man försökte göra något för en ny generation. Det blev en skum hybrid som även om den var underhållande aldrig fungerade fullt ut. Man ville äta kakan och ha den kvar. Här gör man istället en film som är väldigt mycket Star Trek utan att bry sig om vad andra egentligen tycker och resultatet är betydligt bättre.

Det är dock i mina ögon fortfarande en blek kopia av det som framförallt gjorde filmerna på 90-talet så bra, att skådespelarna kunde sina karaktärer och att publiken förknippade dem med dessa. Bra eller dåligt men Jonathan Frakes, Brent Spiner, Marina Sirtis och så vidare var sina karaktärer och fick det att fungera. Det gör inte alls Chris Pine, Zachary Quinto och Zoe Saldana på samma sätt. Det är skådespelare som porträtterar sina karaktärer och göra detta mer eller mindre förtjänstfullt. Jag har alltid gillat Quintos version av Spock och Karl Urban som Bones men Pine fungerar inte alls för mig som Kirk.

Star Trek Beyond blir en trevlig stund i filmsoffan och ett bra science fiction spektakel. Men den hjärta och själ som fanns i den gamla filmerna finns fortfarande inte här. Med det sagt, jag tyckte att denna film tog ett par rejäla och bra kliv framåt att göra denna serie till något intressant och skapade en bra grund att kunna bygga vidare på.

De nya Star Trek-filmer har alltid haft kärleken till de gamla serierna men inte känslan. Vad som gjorde de gamla filmerna uppskattade var att de förmedlade samma känsla som tv-serierna och vi som hade sett dem kunde känna en gemenskap med det hela. Men Star Trek och Star Trek Into Darkness försöker man locka en bredare publik och hitta något nytt att stå. Har fungerat sisådär. Kan Star Trek Beyond hitta den vinnande Formula? Denna gång är det Simon Pegg och Doug Jung som står manuset och Justin Lin som står för regin. En tydlig sak för mig var att…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.