St. Vincent

Oliver och hans ensamstående mamma Maggie flyttar till ett nytt hus i en ny stad. Brevid dem bor den buttre och generellt sett rätt osympatiske Vincent. När Vincents ekonomiska situation börjar se lite skakig ut och Maggie börjar få svårt att hinna med hämtning och lämning av Oliver finner de två grannarna en barnvaktslösning som förändrar alla deras liv.

Melissa McCarthy och Bill Murray är egentligen väldigt lika varandra. De är båda komiker väl rustade för mer dramatiska roller. McCarthy är definitivt “the straight guy” i den här filmen, vilket hon gör utmärkt, men Murray lyckas balansera både butterhumor med genuint gripande scener.

Vincent1

Jaeden Lieberher spelar Oliver på ett sätt som vill få mig att tro att vi kommer se mer av honom framöver. Barnskådespeleri är svårt att få till, speciellt när det är så viktigt att rollen faktiskt måste vara drivande och inte enbart kan vara en referenspunkt för övriga karaktärer. Han gör en rätt tillbakadragen rolltolkning vilket fungerar bra

Tyvärr kan jag inte säga samma sak om Naomi Watts ryska prostituerade. När alla andra har gått in för att få till lätt överdriven verklighet har Watts inspirerats av Eva Rydberg. Hennes ryska brytning är det värsta jag hört sedan K9 Widowmaker. I övrigt gillar jag karaktären, vilket gör Watts röstval desto underligare.

Det pågår en ständig debatt huruvida drama eller komedi är svårast att skapa. En rätt poänglös debatt egentligen men jag skulle vilja påstå att riktigt bra dramakomedi kan vara ännu svårare. Risken finns alltid att dramat blir svårt att ta på allvar eller att komedin känns för lösryckt. Inget av detta sker i St Vincent. Speciellt mot slutet av filmen används komedin i filmen precis som jag själv använder humor i verkliga livet, för att hantera och underlätta allvarliga situationer.

Filmens titulära Vincent är föga förvånande den mest komplexa och intressanta karaktären. Tjurgubbar man i slutändan ändå tycker om kan vara extremt tröttsamt, gamla människor generellt kommer alldeles för lätt undan obehagliga åsikter och “jag är ändå död snart så vem bryr sig om vad jag gör”-beteende. Men St Vincent överraskar med att visa inte bara varför Vincent är som han är utan också att människor generellt kan vara helgon och rövhål samtidigt beroende på dess omgivning och situationer. För mig var anledningen till Vincents mer sympatiska drag okänd innan jag såg filmen, så jag vill inte avslöja vad det är men det ger filmen ett sorgligare drag än vad jag först väntat mig.

St Vincent handlar om människor som lär sig om sig själva genom att reflektera sig i andras beteenden. Greppet kan bli tröttsamt klyschigt eller sliskigt sentimentalt. Men Theodore Melfi som skrivit både manus och regisserat lyckas undvika båda dessa fallgropar. Det som hade kunnat bli stånkigt och styltat blir naturligt och trovärdigt.

Oliver och hans ensamstående mamma Maggie flyttar till ett nytt hus i en ny stad. Brevid dem bor den buttre och generellt sett rätt osympatiske Vincent. När Vincents ekonomiska situation börjar se lite skakig ut och Maggie börjar få svårt att hinna med hämtning och lämning av Oliver finner de två grannarna en barnvaktslösning som förändrar alla deras liv. Melissa McCarthy och Bill Murray är egentligen väldigt lika varandra. De är båda komiker väl rustade för mer dramatiska roller. McCarthy är definitivt “the straight guy” i den här filmen, vilket hon gör utmärkt, men Murray lyckas balansera både butterhumor med…

Review Overview

Betyg

80

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.